zlatan55 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Hej, planujemy z żoną wybrać się na majówkę rowerami z Warszawy do Płocka. Próbuję zaplanować trasę, a najlepiej dwie różne w obie strony. Najlepiej gdyby były to mało ruchliwe asfalty i dobrej jakości gruntówki, żeby crosso-trekking małżonki dał radę przejechać. Im ładniejsze i przyjemniejsze, tym lepiej. Choć jakieś krótkie łączniki z większym ruchem albo trudniejszym terenem też nie powinny stanowić problemu. Trasy do 50 km na północ/zachód od Warszawy mam w miarę obcykane, do okolic Czerwińska nad Wisłą. Dalej niestety już nie byłem. Macie może jakieś sugestie/doświadczenia, ewentualnie jakąś fajną stronę (darmową) z trasami, którymi można się zainspirować? Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Aplikacja mapy.cz, od północy Warszawy do centrum Płocka pokazuje trasę jak na foto. Trasa wskazana dla wersji "rower górski" czyli zapewne omija ruchliwe drogi. Sugeruję wgraj sobie tego typu aplikację i zaplanuj trasę, od punktu do punktu, wybierając na wersji turystycznej mapy ścieżki i wiejskie drogi. Akurat ta propozycja: jedziesz północnym Kampinosem i dalej po lewej stronie Wisły. W jeden dzień chcecie ogarnąć podróż? Odnośnik do komentarza
zlatan55 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Dzięki za apkę, zaraz wleci do mnie ? Jednego dnia jedziemy, drugiego zwiedzamy Płock, trzeciego wracamy. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Może Forumowicze zaproponują Ci coś konkretnego, plik gpx, itp. ? Ja na razie uczę się i planuję własne kawałki tras po prowincji. Aplikacja mapy.cz pozwala (dla zaplanowanych w niej tras) nawigować. Sprawdziłem kilka razy - ich nawigacja jest bardzo dobra, również po lasach. Trasa zaplanowana na kompie (duży ekran) synchronizuje się sama z komórką i jazda... Gada, pokazuje, ostrzega, zapisuje przejazd, itd. Dla mnie to rewolucja technologiczna, bo dotąd jeździłem według Google lub map papierowych lub "na czuja". ? Podobno aplikacja Komoot pokazuje nawet rodzaj nawierzchni drogi (część funkcji jest płatna), Mi na razie wystarcza mapy.cz, bo ufam, że wybór rodzaju roweru determinuje proponowany przebieg trasy (ustawiasz "rower górski" lub "szosowy"). Sugeruję - sam zaplanuj swoją trasę - świetna zabawa. I satysfakcja, zwłaszcza po jej przejechaniu rowerem. ? Odnośnik do komentarza
Beder75 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Proponuję użyj Komoot. Trasę ułoży Ci aplikacja, a Ty możesz sobie ewentualnie jakieś punkty dodać lub odjąć. Dużą przyjemność w samym planowaniu tez Odnośnik do komentarza
Yarecki Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Jak lubisz bardziej hardcorowo, to ściągnij plik GPX z trasą Wisły 1200 lub Wisełki 500. Tak to wygląda według aplikacji Komoot. Kolejno od góry gravel, turystyka rowerowa, MTB. Odnośnik do komentarza
zlatan55 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Darmowy Komoot nie ma nawigacji, prawda? Zaplanowałem traski, ale chyba nie da się nawigować w ramach apki, każe płacić za dodawanie regionów. Ogarnąłem zrzucanie z Komoota do GPX i nawigację z innej apki. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 W Komoot za darmo dostajesz jeden region jak się rejestrujesz. Zamiast dokupować regiony bardziej się opłaca od razu kupić cały świat. Żeby zapisywać trasy z Komoota i wykorzystywać w innych apkach zainstaluj Komoot to GPX Odnośnik do komentarza
zlatan55 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Tak właśnie zrobiłem, Komoot to GPX. Tak na przyszłość, w Komoot płaci się raz na zawsze, czy to jest subskrypcja na jakiś czas? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Raz na zawsze, na szczęście ? Edit. Premium jest na rok, mapy na cały świat są płatne raz Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi