BrudnyHenryk Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Hejrobię właśnie pierwszy pełny serwis amortyzatora Manitou Machete z wymianą wszystkich uszczelek i nie wiem czy uszczelki kurzowe się wbija na sucho czy ze smarem?W instrukcji nic nie ma o smarowaniu, ale w poprzednim kroku jest włożenie nasączonych gąbek, więc jakieś smarowanie i tak będzie, ale mam ochotę użyć smaru, albo przynajmniej oleju Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 A jaki widzisz cel smarowania kurzówek przed osadzeniem? Nie zapiecze się, nie skoroduje, osadzone nie są ciasno (zwykle montuję kciukiem). W niektórych tego typu połączeniach smar jest wręcz wykluczony (np. suporty PF shimano). Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 No bez sensu miałem pomysł, przemyślałem i 5 min później zabiłem bez smarowania.Dzięki za odzew.Zabijałem z użyciem zabijaka unior, ale nie wchodziły lekko. Musiałem walnąć młotkiem solidnie kilka razy.p.s. dlaczego pressfit bez smaru? Ja używam smaru zawsze i nie mam z tym kłopotów, ale shimano nie używam, tylko token albo accent Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 zrobiłem kompletny przegląd z wymianą wszystkich uszczelek. Tak naprawdę prawie wszystkich, bo 2 szt nie było w zestawie. były ciut inne, miały inny kształt, więc nie zamieniałem ich.Trochę szkoda, że zestaw nie był 100% zgodny. Następnym razem zapytam na velo.pl który zestaw pasuje, żeby nie powtórzyć błędu Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 PressFit bez smaru bo korpus z tworzywa i nie ma ryzyka korozji a smar powoduje zmniejszenie tarcia tam gdzie element ma się trzymać na tarciu ;). Shimano też zaleca na sucho. Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 od 9:05Parktool zaleca smarowanieNigdy nie miałem z tym problemów w żadnym rowerze Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Ja presfit też montuje ze smarem, bez smaru potrafią trzeszczeć, ja u siebie wrzucałem token ninja, oni zalecają ze smarem. Teraz tak myślę o tym współczynniku tarcia i może lepszy niż smar będzie pasta do karbonu? Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 W dealer's manual shimanowych kiedyś wręcz było jawnie napisane, żeby montować bez smaru. W obecnych tylko pokazują, że na sucho. Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Dzięki za odpowiedź, Zostanę przy smarze.Tarcie nadmierne nie jest potrzebne, bo miski są ściskane korbą, a ze smarem uważam, że jest mniejsze ryzyko trzeszczenia. Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 właśnie montuję mufę accent air PF92 BSAi tutaj jest jasna wytyczna:"Nasmarować mufę lewej i prawej strony mufy suportu preparatem zapobiegają-cym zapiekaniu, lub smarem montażowym" Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Miski nie moga być ściskane korbą, ale rób jak chcesz ? Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 no dobra, nie ściskane, a trzymane Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 Cześć Wam, czy w machete częstym problemem jest luz pomiędzy lagami a goleniami? Czego to może być objawem? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi