biker78 Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Prośba o pomoc w wyborze roweru. Przeznaczenie dojazd do pracy asfaltowe ścieżki rowerowe, weekendowe wypady za miasto tj. szutry i ubite leśne ścieżki. Mam na oku 3 rowery i nie wiem w którą stronę pójść. Merida speeder 300 na plus Tiagra, na minus opony jedynie do 35, brak sztywnych osi cena 4.100 zł https://velmar.pl/pl/p/Rower-szosowy-Merida-Speeder-300-silk-blue/7748 Marin dx1 Na plus ładny i sztywne osie. Napęd tak sobie, korba na minus, pewnie do wymiany. Opony zbyt szerokie ale można zmienić. Cena ok 5 tys. https://primal.pl/pl/p/MARIN-DSX-1-2022-gravel-z-prosta-kierownica/1110#nclid=a17bddab63d2979520fc35bcd262a765 Cube sl road Na plus sztywne osie, idealna szerokość opon, korba łożyska zewnętrzne, na minus cena w stosunku do osprzętu - claris https://www.rowerowy.pl/cube-sl-road-56m-cze-22.html Jakieś pomysły? Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Z fitnessów miałem Speca Sirrusa. Teraz do miasta mam starego, stalowego Authora, sprzed 20 lat. Do lasu zalecane opony to minimum 42 mm Do miasta też takie się nadadzą . Claris to shit ale do miasta wiele nie trzeba. Ja w swoim obecnym rowerze mam Altus/Alivo ale badziewnie to pracuje. Jak miałem Speca Sirrusa na Tiagrze to pracowało to dramatycznie lepiej. Sztywna oś w takim rowerze ma IMO znikome znaczenie natomiast powoduje że jest powtarzalność odległości klocków hamulcowych od obręczy. Więc jak tarczówki to jest zalecana. Ale nie miałem w MTB przez parę lat i nie było to problemem. Merida Speeder 300 ma dobry napęd i beznadziejne hamulce i tarcze które ze względu bezpieczeństwa powinno się wymienić. Koszt powiedzmy 800 zł. Maksymalny rozmiar opony 35 mm. Nie brałbym. Napęd 1x11 Deore w Marinie jest dobrym pomysłem do miasta i jazdy po równinie. W tym również spowalniacze do wymiany. Opony 45 mm w komplecie. Fitness/hybrid to ogólnie najbardziej przereklamowana kategoria rowerów. Zobacz że za 5k w Marinie dostajesz przeciętna ramę alu, brak amora a sztywny widelec dużo nie kosztuje, przyzwoity napęd i spowalniacze które wypadałoby zmienić na hamulce. Za ok. 5k kupisz rower MTB ze sztywną osią z powietrznym amorem kosztującym ok. 1200-1500 zł, podobnym napędem i porządnymi hamulcami hydraulicznymi. Więc porównywalnie to trochę słabo ten Marin wychodzi. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Tu masz fajną używkę na Tiagrze ale nie wiem pod jaki wzrost potrzebujesz. Heble zapewne do zmiany. https://www.olx.pl/d/oferta/specialized-sirrus-comp-CID767-IDQgPZk.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=3 Odnośnik do komentarza
biker78 Opublikowano 16 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Godzinę temu, jajacek napisał(a): Tu masz fajną używkę na Tiagrze ale nie wiem pod jaki wzrost potrzebujesz. Heble zapewne do zmiany. https://www.olx.pl/d/oferta/specialized-sirrus-comp-CID767-IDQgPZk.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=3 Dzięki na Cb zawsze na tym forum można liczyć ? Niestety a może i stety uległem magii ceny i ratom 20x 0% i za 4.500 wziąłem nowego Boreasa 2 . Będę musiał coś pokombinować z odwróconym mostkiem żeby mieć wygodniejsza pozycję do miasta. No i pewnie coś z napędem żeby mieć twardsze przełożenia. Bo po Warszawie nie potrzebuje tych lekkich a przydało by się coś twardszego na prędkość. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Kupione to kupione. Tragedii nie ma :) Pojeździsz to zbierzesz doświadczenia. Jest dużo ludzi którzy są fanami gravela do miasta. Ja jednak wolę do miasta prostą kierownicę. Poza miasto zdecydowanie baranek. Odnośnik do komentarza
biker78 Opublikowano 16 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Teraz, jajacek napisał(a): Kupione to kupione. Tragedii nie ma ? Pojeździsz to zbierzesz doświadczenia. Jest dużo ludzi którzy są fanami gravela do miasta. Ja jednak wolę do miasta prostą kierownicę. Poza miasto zdecydowanie baranek. Miałem już kiedyś Aspre 1 jak dopiero co wyszło . Jednak wiecznie rozlegulowany claris mnie w nim dobijał . Do tego przy nierównościach łańcuch lubił spadać. Tu mam nadzieję takich przygód nie będzie. Planowałem prostą kiere ale to będzie mój jedyny rower więc musi być do wszystkiego. Myślę że z tych opcji co dałem powyżej Romet jest zdecydowanie na plus. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Ciekawe jak ten Apex i te heble. Mieliśmy przełajówkę na Apexie 2x10. Sposób zmiany biegów działał nam na nerwy. Zdjąłem i założyłem używaną Tiagrę. Nie wiem czy w tym 1x11 tez jest ten DoubleTap. Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Jest, a co z nim nie tak? Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Canyon Roadlite | CANYON PL Odnośnik do komentarza
biker78 Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 W dniu 17.02.2023 o 21:26, mike21 napisał(a): Canyon Roadlite | CANYON PL Cena prawie 6 tys za 105 , opony 30 , brak sztywnych osi , kiepski koła, kiepskie hamulce. Żart za tą cenę Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi