wujek2381 Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Dzień dobry Witam wszystkich na forum. Potrzebuję opinii , porady na temat roweru do szybkiej jazdy po mieście. Moje typy to Marin Presidio 3 lub Cube Hyde Race. Warunek to pasek napędowy i dość wąskie opony. Obecnie mam Lazaro crossowy na Alivio na którym całkiem dobrze mi sie jeździ ale chciałbym cos innego może lepszego . Chętnie zapoznam się z Waszymi opiniami na ten temat , albo innymi propozycjami. Czy warto dołożyć do piasty Alfine czy Nexus wystarczy i na jakie parametry lub komponenty roweru zwrócić uwagę ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Alfine to minimum, ale jeśli nie masz gór to wystarczy ci 8 biegów, 11 biegowa jest mocno problematyczna.Popatrz jeszcze na Breezera Beltway.A to moje rowery na pasku Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Oba rowery są dokładnie równorzędnej klady przy nieco wyższym koszcie cuba. Cube ma tylny trójkąt inaczej usytuowany (bez znaczenia dla wytrzymałości). Wizualnie ten cube race z uwagi na "złamaną" górną rurę ramy wskazuje, że jest to rower damski. Geometria marina jest identyczna z moim miejskim CroMo Authorem Mistyckiem ktorym regularnie przemierzam latem i zimą miejską dżunglę . Jest mega wygodny i do jazdy wyłącznie miejskiej sugeruję kupić 1 moduł większą ramę. Opona (bieznik) m gładsza tym lepiej. Np. typy semi slick. Nt. napędu na pasku proszę zapytać liftlolodza. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Cube lepiej wyposażony i w całej niezłej wadze Odnośnik do komentarza
wujek2381 Opublikowano 15 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Liftlodz ładne te rowerki masz. Gór nie ma będzie alfine 8 ale ten Breezer Beltway razem z błotnikami waży ponad 14 kg. Cube na alfine bez osprzętu nieco ponad 11. Np taki https://allegro.pl/oferta/rower-cube-hyde-race-galactic-black-58cm-2023r-12940279588?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208979&gclid=EAIaIQobChMI2vPBjIWY_QIVsguiAx1VkA-mEAQYASABEgK46_D_BwE Dzięki za info , chętnie poczytam jeśli ktoś będzie miał jakieś inne propozycje Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Z technicznego/obsługowego pkt widzenia alfine 11 będzie w ogólnym rozrachunku lepsze i tańsze vs. alfine 8. Co do paska to póki rower poruszał się będzie po utwardzonych drogach to pasek świetny będzie. Do lasu niekoniecznie. Chybą, że z pełną osłoną paska (raczej egzotyka). Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 15 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Nie mam osłony paska, jeżdżę po drogach i bezdrożach i stwierdzam że na każdej drodze pasek jest lepszy od łańcucha a zwłaszcza na brudnej i zabłoconej drodze.Alfine 11 ciekną - są smarowane olejem.Alfine 8 nie ciekną - są smarowane smarem stałym. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Tu gdzie paski powszechniejsze niestety ale w sezonie dosyć często montuję nowy w miejsce zniszczonego. Kamyk czy patyk potrafią przeorać kilka zębów uniemożliwiając dalszą bezpieczną eksploatację. Szczęśliwie paski tańsze niż dobre łańcuchy ? Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Przejechałem rowerami na paskach ( i moja żona też) kilkanaście tysięcy kilometrów i żaden pasek mi się nie zerwał, 1 został nacięty przez szkło ale i tak dało się dojechać do domu.Z łańcuchami przygód miałem znacznie więcej, zwłaszcza zimą, poza tym nie chce mi się czyścić i smarować co max 200 km , a zimą praktyczne po każdej jeździe. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Tu masz fajnego mieszczuchahttps://allegro.pl/oferta/rower-miejski-gravel-polska-rama-loca-bikes-59-cm-12485170137I tuhttps://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-cannondale-bad-boy-1-2021#additional Odnośnik do komentarza
OldSeb Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 W miejskich racer'ach nie ma doświadczenia bo raczej śmigam na ciężkich galerach po 16-18kg ale jeździłem na nich sporo po mieście z Nexusem 7 a teraz mam rower z Alfine 8 na pasku. Porównując te przekładnie, Alfine pracuje bardziej gładko i o wiele więcej wybacza jeśli chodzi zmianę przełożeń pod obciążeniem co może mieć dla Ciebie znaczenie. Jeśli chodzi o sam napęd paskowy to jeśli lubisz mocniej pocisnąć to raczej szukałbym rowerów z osprzętem Gates z serii CDX zamiast CDN. CDN jest przeznaczony raczej do spokojnej jazdy miejskiej a CDX do zastosowań bardziej wymagających. CDX wytrzymuje o wiele więcej ale oczywiście jest sporo droższy. Ponieważ serie CDN i CDX są ze sobą kompatybilne to w wielu rowerach ten osprzęt jest pomieszany, najczęściej pasek CDX a zębatki CDN, na co tez warto zwrócić uwagę. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Tak to prawda, należy szczególną uwagę zwrócić na zębatki, CDN potrafi być do wyrzucenia już po kilkuset kilometrach. Paski też mają znaczenie, najtrwalszy będzie czerwony, potem niebieski i najsłabszy cały czarny. PS przy jeździe po płaskim masa roweru nie ma jakiegoś ogromnego znaczenia, ot trochę wolniej się rozpędzisz. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi