Kolorowylakier Opublikowano 10 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Witam. Chciałem się podpytać bardziej doświadczonych kolegów co sądzicie o rowerach , którego z nich nabyć... Czy Rockrider Race 740 NX/GX Eagle Czy może Cannondale Trail SL 1 29 Z góry dziękuję za podzielenie się wiedzą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 10 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Do czego? Do ścigania czy do rekreacji? Ten model Cannondale to jak dla mnie żart. Nie wiem ile za niego krzyczą. Bo za 10k to na pewno nie. Odnośnik do komentarza
Kolorowylakier Opublikowano 10 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Do rekreacji i przyjemności z jazdy raczej nie zamierzam się ścigać ale kto wie... 50% las 50% miejska dżungla... cannondale przeceniony na 7500 czyli w cenie 740 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 10 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Ten rower ma dobrą ramę, dobry amor, beznadziejny napęd, słabe hamulce nędzne koła, spychologia gwarancyjna w Czechach. Do rekreacji kupiłbym np. Rockrider XC 500 który powrócił do Decathlonu za 6k. Podobna rama, taki sam amor, lepszy napęd, lepsze hamulce, dobre koła, bardzo dobra gwarancja. Odnośnik do komentarza
Kolorowylakier Opublikowano 10 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Patrzyłem na XC 500 ale nie ma na stanie XL a ja przy wzroście 185 i wadze 100 kg do chyba XL? Wcześniej śmigałem na budżetowym specu 26 no i miałem problemy szprychy waliły napęd i ogólnie przy mojej masie trochę go zajechałem... Jajacek a może polecisz coś innego zwazając na Twoje doświadczenie w temacie... Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 10 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 XL to zwykle od 188. Zależy od geometrii i proporcji ciała. Rockrider z tej serii jest bardzo długi. Więc jesteś w pobliżu granicy rozmiarów. Waga raczej pod amor z lagami 32 mm czyli Recon/Reba. Z innych w porządku są Merida Big Nine Pro jakieś Orbea z serii Alma H, Kellys Gate 50/70/90. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 11 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Ja przy wadze 100 kg postawiłbym na race 740 choć xc 500 też jest bardzo dobry. Xc 500 ma lepszy osprzęt ale trochę gorszą ramę. Race 740 będzie tańszy w eksploatacji - race 740 ma kasetę nx, 500 ma kasetę gx na bebenku xd, w xc 500 będzie rozpiętość 520% na przerzutkach a w race 740 450%. W xc 500 najmniejsza zębatka ma 10 zębów a w race 740 11 Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 11 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 21 godzin temu, Kolorowylakier napisał: co sądzicie o rowerach , którego z nich nabyć... Czy Rockrider Race 740 NX/GX Eagle Czy może Cannondale Trail SL 1 29 Nt. RR Race 740 już powiedziano. Zakładam, że piszesz o modelu "SL" a nie "SE" . Użytkowałem krótko Cannona. To rower z nazwy trailowy; może nie tyle przeznaczony do zjazdów, co świetnie spisujący się z uwagi na swoją go na zjazdach i ścieżkach leśnych, singieltrackach, co nie znaczy, że nie można go użytkować w innym terenie. Zdecydowanie nie nadaje się do miejskiej jazdy z uwagi na szerokość kiery (chyba, że ją wymienisz lub skrócisz i w ten sposób pozbawisz rower jaj) i wymuszonej zjazdowej pozycji. Wszystko, co pisze Jajacek zgadza się w kwestii wyposażenia. Hamulce i Piasty docelowo do wymiany. Jeden szczegół na plus. Rama posiada platformę do montażu przerzutki przedniej, gdyby komuś przyszło na myśl zmienić przeznaczenie roweru , wpakować 2-gą przerzutkę i korbę z 2 blatami. Jest taka możliwość. Posiada ponadto rama otwory montażowe dla zamontowania bagażnika na tylne koło. To zmienia zupełnie charakter roweru i może być traktowane na plus. Cena mocno zjechała z 9,5 na 8,5 tys. w wersji new w tym roku. Waga jaka jest taka jest. Można wrzucić dętki 100 g. (Pirelli) , zmienić oponki na lżejsze i odchudzić rower o jakieś 800 g. W realu prezentuje się wyśmienicie. Zdjęcia tego nie oddadzą. Jeśli miałbym wybierać jednak wszedłbym w RR z uwagę na cenę. Odnośnik do komentarza
Kolorowylakier Opublikowano 11 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Pojawiła się jeszcze jedna opcja mianowicie specialized chisel expert używka w dobrym stanie na xt ,Reba i 2*11 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi