tentyp Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Cześć, tak jak w temacie czym czyścić i czym smarować łańcuch? Możecie polecić jakieś sprawdzone produkty? Jest tego w sieci wszystkiego dużo za dużo, sam już nie wiem co wybrać ? Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Ogólnie nie ma co się specjalnie mocno nad tym zastanawiać. Używasz to co masz, może być tak, że jeden smar minimalnie będzie lepszy od drugiego ale rower tego mocno nie poczuje. Niektórzy używają odtłuszczaczy do łańcuchów, ja od 2 lat już nie chcę się z nim bawić, w zupełności wystarczy przed smarowaniem wyczyścić łańcuch suchą szmatką, suchy łańcuch smarujemy oliwką do łańcucha. Ja ostatnio stosuję shimano, wcześniej finish line i brounux, wszystkie dobre, zielony fiinsh starczał najdłużej ale się bardziej brudził, czerwony się nie brudził ale krótko starczał, shimano się mało brudzi i średnio starcza. Po nanoszeniu oliwki wycieramy do sucha. Odnośnik do komentarza
bzyk69 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Ja ostatnio na wyprawie z braku laku zastosowałem olej rzepakowy (bo akurat taki miałem). Nie odczułem żadnej różnicy - bez problemu przejechałem na nim ok 200km zanim łańcuch znowu było słychać. Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 ręce opadają ... Odnośnik do komentarza
indianin11 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Od jakiegoś czasu używam ProWax Bike 7, jest to wosk. Łańcuch cichy i nie łapie tyle syfu co zwykła oliwka. Odnośnik do komentarza
tentyp Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2022 @Oskarr Problem z tym, że nie mam nic konkretnego, tzn. raczej środki typu WD-40 nie koniecznie powinny być używane chyba? ? @bzyk69 Sądząc po twoim nicku wyczuwam kawał niezłej ironii? ? @ramTo nie dobrze, gardę trzeba trzymać wysoko ? @indianin11 Zamówiłem na próbę Shimano, zobaczymy co będzie. Dzięki Panowie za pomoc ? Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2022 2 godziny temu, tentyp napisał: Dzięki Panowie za pomoc https://roweroweporady.pl/f/topic/9331-wosk-do-łańcucha-hit-czy-kit/#comment-64456 A teraz na poważnie: powyżej wklejam grzecznościowo link jak w temacie. Ja osobiście nie odkrywam ameryki. Od kilku lat stosuję zamiennie (zielony lub czerwony, w zależności od warunków i pory roku) Zielony: "Olej do łańcucha Finish Line wet 60wet 60 ml" powinieneś upolowań za ok. 22-25 zeta lub czerwony "Olej do łańcucha Finish Line Dry Teflon 60ml". Najważniejsze jest technika jak to robić. Każdy musi to sam przerobić we własnym zakresie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi