Skocz do zawartości

Rockrider Explore 540 29" vs XC 100 29"

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, jajacek napisał(a):

Mimo że przejeździłem na szosie ponad 100 tys km, teraz preferuje MTB. W lesie cisza, spokój. Nie ma blachosmrodów, bezpieczniej. Ptaki, łosie, Ciekawiej

I bobry, mój brat miał ostatnio zderzeniem z bobrem, wyskoczył mu zza drzewa na singlu. Ja raz musiałem jechać w inną stronę niż planowałem bo na mojej trasie powrotnej pasły się dziki. 

Dziś już bez błądzenia i bez flaka. Nawet bez ani jednej wywrotki, a cały czas sypał śnieg i warunki były trudniejsze niż tydzień temu.

Mleko stans nie zamarzło, choć izotonik owszem ?

I przede wszystkim fajnie było mieć z tyłu 1.2 bara, co za komfort i przyczepność!

Świetny ten xc100. Czułem się dziś, jak na nartostradzie.

Screenshot_20221212_003521_Photos.jpg

Screenshot_20221212_003459_Photos.jpg

Wojtek, super. Moją uwagę przykuly lampki - masz obie zamontowane z tyłu? Ja tę białą umieściłam z przodu na kierownicy, bo tylko tam mi pasowała, ale dziwnie to wygląda, tak niesymetrycznie.

Mam jeszcze do Ciebie pytanie, czy regulowałeś jakos amortyzator, czy masz fabryczne ustawienie? Czy trzeba mieć specjalną pompkę?

23 minuty temu, jajacek napisał(a):

Pompkę mieć nie musisz. Trzeba koniecznie napompować pod swoją wagę. Taką pomkę ma każdy serwis, wystarczy podjechać. Gdybyś chciała mieć swoją to 120 zł:
https://www.decathlon.pl/p/pompka-do-amortyzatora-rowerowego/_/R-p-436

A jak często korzysta się z takiego urządzenia? Jak raz się napompuje właściwie to na jak długo to starczy?

Z pompką jest jeszcze taki myk, że jak zamierzamy dużo jeździć w zimę to albo oszczędzamy amor aby go nie dobić albo zwiększamy ciśnienie w stosunku do warunków letnich. Mojej dziewczynie nie zwiększam na zimę, bo w zimę nie jeździ po singlach a tylko do i z pracy, ja jeżdżąc w zimę na singlach muszę zwiększyć o 10 psi inaczej dobijam i amortyzator jest za miękki. W chłodne powietrze zmniejsza swoją objętość i 80 psi napompowane w ciepłym mieszkaniu daje nam 60-70 psi przy temperaturze 0 stopni. 
Raczej nie trzeba mieć własnej pompki, powinni ustawić ciśnienie pod Twoją wagę w serwisie. 

Nimia,

dzięki forum też oszczędziłem te 120 zł, jedyne co to te wartości na naszym amortyzatorze są bardzo na miękko. Ja najpierw poprosiłem o ustawienie na minimum twardości do mojej wagi, a po 3 minutach wracałem, żeby jednak dać na średnio-górne widełki ? I temat załatwiony.

Co do lampki, jeden zestaw dostaniesz gratis od Decathlonu, woże go awaryjnie, gdyby od zimna padły akumulatory w innych lampkach (a teraz dużo jeździ się po zmroku, dodatkowo ja lubię wielogodzinne trasy). Pewnie w w cieplejsze dni zostanę przy  jednym komplecie. To z tyłu nie jest do końca symetryczne, ale nie mam pojęcia jak mogłaś mieć z nim trudności w montażu. Jego ogromną zaletą jest straszenie blachosmrodziarzy, ani razu nie zostałem ominięty na drodze blisko, gdy ta lampa miga ? 

18 minut temu, WojtekWawa napisał(a):

Nimia,

dzięki forum też oszczędziłem te 120 zł, jedyne co to te wartości na naszym amortyzatorze są bardzo na miękko. Ja najpierw poprosiłem o ustawienie na minimum twardości do mojej wagi, a po 3 minutach wracałem, żeby jednak dać na średnio-górne widełki ? I temat załatwiony.

Co do lampki, jeden zestaw dostaniesz gratis od Decathlonu, woże go awaryjnie, gdyby od zimna padły akumulatory w innych lampkach (a teraz dużo jeździ się po zmroku, dodatkowo ja lubię wielogodzinne trasy). Pewnie w w cieplejsze dni zostanę przy  jednym komplecie. To z tyłu nie jest do końca symetryczne, ale nie mam pojęcia jak mogłaś mieć z nim trudności w montażu. Jego ogromną zaletą jest straszenie blachosmrodziarzy, ani razu nie zostałem ominięty na drodze blisko, gdy ta lampa miga ? 

Z tyłu ok, ta biała, ktora jest do przodu, tę mam na myśli,  że nie ma jej jak przypiąć po środku, trzeba z jednej albo drugiej strony kierownicy. I nie chodzi o trudność w montażu, bo na te gumki jest bardzo latwo, tylko o efekt wizualny ?