pietraszkowaty Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Cześć, Jestem szęśliwym posiadaczem gravela Marin Four Corners. Chciałbym sprawić, aby napęd był "miększy", ponieważ na stromych podjazdach, kiedy jadę z bagażem, brakuje mi przełożeń, natomiast rzadko używam największej zębatki z przodu. Czy przerzutka 3x9 Sora FD-R3030 będzie kompatybilna z korbą Alivio FC-T4060 (44-32-22)? W tym momencie mam korbę Sora FC-R3030 (50-39-30) i przerzutkę Sora FD-R3030, a z tyłu kasetę CS-HG300 (11-34, 9 rzędów) oraz przerzutkę Sora RD-R3000. Na dłuższe wycieczki chciałbym zakładać korbę Alivio, a na codzień jeździć na korbie Sora, co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Raczej się nie uda tak prosto. Zakładam że przerzutka nie przyjmie takiej korby. Może prościej i taniej będzie wymienić kasetę na 11-42 i dać przerzutkę deore? Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Linia lańcucha oraz długość osi. Odnośnik do komentarza
IgorK Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Średnica tarczy 50T jest większa niż średnica tarczy 44T. Przerzutka raczej ogarnie obie opcje, jednak, po każdorazowej zmianie korby musiałbyś przestawiać przerzutkę (obniżać przy zmianie z 50T na 44T). Gdy kupujesz nową przednią przerzutkę Shmiano, ma ona naklejoną na wózku przeźroczystą naklejkę, która ułatwia ustawienie wysokości przerzutki w odniesieniu do tarczy. Chyba raczej zamontuj zestaw Alivio. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi