Vince666 Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Witam Poszukuje porady do zakupu roweru przeznaczonego do redukcji masy. Osoba która będzie jeździć na rowerze waży około 150kg, więc ważne aby rower utrzymał taki ciężar i był sprawy. Zależy na tym żeby hamulce działały sprawnie i koła się nie centrowały. Rower na wzrost 186-190 cm. Głównie do jazdy po ulicach i chodnikach. Możecie coś polecić ? Z góry serdecznie dziękuję. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Prawie każdy rower MTB i cross się nada. Może być potrzeba kupienia wzmocnionych kół, które mają 36 stalowych szprych. Koła będą kosztowały jakieś 300-400 zł więc w takim budżecie typu 1100-1200 plus cena kół nic sensownego się sie nie dostanie. Może standardowe koła wytrzymają, nie wiem. Większość producentów ustala limit wagi na jakieś 130 kg. Odnośnik do komentarza
Vince666 Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 W takim razie jakie budżet musiałbym przeznaczyć ? Odnośnik do komentarza
marcino285 Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Udało mi się coś takiego wyszukaj. Zerknij to się trochę rozeznasz. http://www.zweirad-profi.de/index.php?cat=c83_XXL-Fahrr--228-der.html http://www.zweiradhaus-eller.de/Kategorie_Radsport_XXL-Fahrraeder-XXL-Bikes-ZweiRad-XXL-bis-zu-180Kg-Pegasus-Strong-Rixe-Toulouse-Kalkhoff.html Kiedyś też rzuciła mi się na oczy jakaś Gazella do 180 kg chyba, ale jej cena była sporo ponad 3 tysie. Odnośnik do komentarza
MaciejRutecki Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 "Kiedyś też rzuciła mi się na oczy jakaś Gazella do 180 kg chyba, ale jej cena była sporo ponad 3 tysie." Chyba niemal wszystkie holenderskie mieszczuchy spokojnie by dały radę 150kg (w praktyce więcej, bo popularne w Holandii jest jeżdżenie w dwójkę dorosłych na rowerze), ale nowe są drogie, a używki, przy takim obciążeniu, niepewne. W pozostałych przypadkach (MTB, trekking itd) musisz się liczyć z tym, że koła często będą szły do centrowania i warto regularnie konserwować piasty. Warto też zainwestować w jak najlepszej jakości opony, bo będą miały co robić. Pocieszeniem jest to, że szybko waga zacznie spadać przy regularnej jeździe i sensownej diecie (i to bez głodzenia się). Odnośnik do komentarza
marcino285 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Raczej na pewno każdy holender da radę, ale to była jakaś wersja specjalna. Niestety nie mogę go nigdzie teraz znaleźć. Pamiętam, że jego cena była spora. Niestety coś w granicach 4 tysi. Nie zmienia to faktu, że rower wart swej ceny. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi