Majkello Opublikowano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 siemka, Zastanawiam się nad wymianą opon do gravela na coś bardziej szybkiego obecnie posiadam panaracer gravelking SK 700 x 38c. jeździć będę w większości po dróżkach rowerowych i asfaltach, ale fajnie żeby opony umożliwiały mi przejazd po dróżkach leśnych. takimi modelami się interesuje continental gatorskin 28/32 mm panaracer gravelking plus 28/32 mm jakby ktoś miał fajną propozycję to poproszę :) Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Continental Gatorskin to pancerna opona szosowa. Dosyć wolna na szosie. Jak widać bieżnik nie nadaje się do niczego poza drogami utwardzonymi. Ogólnie nie znam się na oponach gravelowych ale na szosowych i przełajowych owszem Panaracer Gravelking 32, taka zielona, ma jak widzę ma bieżnik wskazujący na jazdę po szosie, szutrach i gruntówkach. Podobny z grubsza opona, którą ja stosuję. Specialized Roubaix Pro. Na szosie będzie szybsza niż Gatorskin. Specialized ma dedykowaną oponę pod takie zastosowania Pathfinder. Ale nie jest tania. W środku na bieżnik do jazdy po utwardzonych nawierzchniach a po bokach niskie klocki na szuter, gruntówkę i lasek. W przełajówce mamy Specialized Trigger, podobną do Pathfinder. Continental Speed King CX nie wygląda źle, Panaracer GravelKing SS TLC też nieźle. Kiedyś chciałem sobie kupić Challenge Strada Biancha na szutry. Vittoria Corsa Control jest z kolei bardzo szybką i bardzo przyczepną oponą. Odnośnik do komentarza
Majkello Opublikowano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 dzięki za propozycję i wyjaśnienie :) Mam jeszcze pytanie czy jest duża różnica miedzy 28 a 32c w prędkości na asfalcie? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Nie, mimimalna. Komfort zwiększony na 32 i przyczepność. Ale to też zależy od obręczy. Kwestia dopasowania opony do obręczy. Jak się nie ma kół aero to są to minimalne różnice. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 5 godzin temu, Majkello napisał: dzięki za propozycję i wyjaśnienie ? Mam jeszcze pytanie czy jest duża różnica miedzy 28 a 32c w prędkości na asfalcie? Jeżeli jeździsz 45 km/h i więcej (po płaskim bez wiatru w plecy) to różnica pewnie będzie do zauważenia. W innych przypadkach raczej niekoniecznie. Ja od wiosny zeszłego roku przesiadłem się z szosowych Continentali 28C na gravelowe Goodyear'y Connector 40C i co zabawne - średnia nie zmieniła mi się wcale. Oczywiście m.in. dlatego, że jeżdżę bez napinki i mam średnią zwykle w granicach 23-24 km/h (na asfalcie). A szersze opony dały większą wygodę, ale także mniej spowalniają na dziurach w asfalcie. Bo co z tego, że na szosowych może jechałem ciut szybciej, skoro na gorszym asfalcie i tak zwalniałem ? Odnośnik do komentarza
Majkello Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 dziękuje za odpowiedzi, to chyba jednak zdecyduje się na te Specialized Roubaix Pro 32 :D skoro różnica nie będzie jakoś szczególnie zauważalna. Odnośnik do komentarza
Majkello Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 cześć, mam jeszcze jeden problem, posiadam rower Author ronin sl i tam zainstalowane były koła Mavic Allroad i niestety są bardzo szerokie :/ ETRTO size: 622x23TC ROAD czy jest szansa wcisnąć tam 32c? . @lukasz.przechodzen oglądałem twój filmik i tam w tabelce mało optymistycznie wygląda zamontowanie takich opon :/ Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Wejdą spokojnie. Odnośnik do komentarza
Majkello Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 super dzieki :D Odnośnik do komentarza
Majkello Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 @jajacek strasznie ciężko dostać Specialized roubaix pro w rozmiarze 32 (w zasadzie to się nie da dostać :P). Wiesz coś może na temat tych opon TUFO Comtura 3TR. Wyglądają bardzo fajnie i ścianki boczne mają 210TPI. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Nie znam. Firmę Tufo, czeską, znam tylko z szytek, niezbyt wysokiej jakości. Bontrager ma tez jakieś pancerny opony na których jeździłem. Nie pamiętam nazwy. Może XR2? Odnośnik do komentarza
Majkello Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Rozumiem, dzięki za odpowiedz :) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi