Kubackjeee Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Hej i jak te kola sie sprawdzaja? Szukam jakis ciekawych lekkich kol do mojego speca diverge? Myslalem o karbonach na stozku 38mm, ale te naprawde wygladaja ciekawie... tylko ta waga 1760 :/ jeszcze oszukali o 70g :) No ale moze dobrze sie tocza, jak sie na nich czujesz zwlaszcza na podjazdach? Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Przejechane już ponad 600km, zero problemów, choć udało mi się trochę zarysować anodę na przednim kole. Nie oszczędzam ich, jeżdżę też po odcinkach szutrowych, tłuczniowych, skaczę nad progami, krawężnikami. Toczą się fajnie, pod górę również. Na prostych czuję największą różnicę, łatwiej jest trzymać prędkość powyżej 32kmh. Inna sprawa, że dla mnie różnica jest kosmiczna w tym momencie, bo stare tylne koło było już w tak złym stanie i stawiało taki opór, że szkoda gadać. Jak sięgam pamięcią do nowości starych kół, to myślę że różnica nie była aż tak wielka, nie licząc szybkiej jazdy na prostej. A co do wagi - może być niedokładność pomiarowa. Ważyłem raz, na taniej wadze kuchennej, zaraz po wyjęciu z pudełka. Ale z drugiej strony po założeniu adapterów pod moje osie, doszło pewnie jeszcze kilka gramów Podsumowując, za tą cenę jestem z tych kół mega zadowolony, a rower wygląda kozacko Odnośnik do komentarza
Kubackjeee Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Rower prezentuje się pięknie. Ten stożek daje już lekki efekt aero, waga też w stosunku do karbonow to tylko (albo aż ?♂️) extra 200g. Dawaj relacje jak się sprawują . edit: Jakbys mogl tez napisac jakie opony tam wrzuciles, jak sie ukladaja na feldze i najlepiej jaka realna szerokosc tych opon. Troche mnie martwi ze szerokosc wewnetrzna tych kol to tylko 17mm, troche staroswieckie ? ? Odnośnik do komentarza
Psuj Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Cześć. Mam podobny problem. Chcę założyć Fulcrum 3 DB do ramy z zaciskami QR. O ile dokumentacja do przedniego koła jest jednoznaczna to nie wiem jakich części użyć do konwersji koła tylnego. Czy może opisać jakie przejściówki / oś użyłeś? Odnośnik do komentarza
kono78 Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Tak się prezentują koła Fulcrum racing 4 db 2022 z opona Continental Grand Prix 5000. Odnośnik do komentarza
kono78 Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Są o 2 mm szersze od starszego modelu. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Daj znać ile te opony pociągną zanim wybuchną albo się przetrą z boku. Odnośnik do komentarza
kono78 Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Porównując je do starych ultra sport rozmiar 28c w starym rowerze te Grand Prix 5000 wyglądają jak 23c. Odnośnik do komentarza
kono78 Opublikowano 16 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Piasta raczej niesłyszalna https://youtu.be/4wXKfbqs9no Odnośnik do komentarza
kono78 Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 A tak piasta brzmi po małym tuningu https://youtu.be/mNruL2Rpp6k Jest całkiem głośno. Odnośnik do komentarza
mataman Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Na czym polegał upgrade? Odnośnik do komentarza
kono78 Opublikowano 24 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 16 godzin temu, mataman napisał: Na czym polegał upgrade? Usunąłem fabryczny smar którego było bardzo dużo. Użyłem Shimano freehub grease i delikatnie zostały podgięte sprężynki aby docisk zapadek był większy. Odnośnik do komentarza
Psuj Opublikowano 28 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Odpowiem może sam sobie ? być może komuś przyda się to w przyszłości. Komplet części do konwersji koła tylnego to: oś: R0-101DB adaptery koła tylnego: RM16-TA12135 adapter 12mm/QR: KITFCRAQR Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi