essien1985 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Witam serdecznie. Poszukuję rowerka MTB. Zastosowanie: asfalt (w tygodniu dojazdy do pracy i miasto i okoliczne lasy), rekreacja ale chcę nim jeździć także w górach (Beskidy). Przy mojej wadze musi więc to być coś wytrzymałego. Czytałem, oglądałem, wybierałem i mam pytanie do Was fachowców co wybrać. Cube Analog 2019 Kross Level 4 2019 Kands Hardstone (pełne Deore) Romet Mustang M4 (nie wiem tylko jak z udźwigiem, bo rama wygląda na dość "lekką") Giant Talon 29er 2 GE Jak pisałem, ma to wytrzymać około 140kg wagi. Wiadomo, że taka waga nie będzie się utrzymywać zbyt długo, planuje zejść do 110. Ale nie chcę kupić czegoś co mi się rozsypie po kilkunastu miesiącach. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Kup taki w którym koła mają najwięcej szprych (najlepiej 32) i obręcze nie są oczkowane. Czyli w obręczy nie ma takich metalowych oczek wokół szprych. Koła będą największym problemem przy tej wadze. No i żaden amortyzator Suntour nie wchodzi w grę. Nie będzie prawidłowo działał i zdechnie w szybkim tempie. Tylko RockShox lub Manitou Minimalna grubość golenie 32mm. Z tych co wymieniłeś to raczej żaden się nie nadaje. Odnośnik do komentarza
essien1985 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 jajacek, dzięki za radę. To chyba wpierw zrzucę wagę: siłownia/marsze, a później kupię rower. Nie chciałbym wydać 3000zł w błoto ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 45 min z kijkami lub bez, żwawym tempem żeby się trochę spocić, przed śniadaniem i po kolacji potrafi zdziałać cuda. Plus zdrowa dieta, 5 mikro posiłków dziennie. Żaden nie może wyjść poza wielkość talerza śniadaniowego. Siłownia niekonieczna ale przydatna dla wzmocnienia gorsetu mięśniowego. Odnośnik do komentarza
essien1985 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 jajacek dzięki. Wiem jak się to robi. Schudłem już 35kg raz. Później urodziło mi się dziecko i nie było czasu na tyle ruchu. Diete mam od dietetyka. Tylko teraz wrócić do tego ? Czyli tak od 110 już mogę celować w któryś z tych rowerków ?? Odnośnik do komentarza
Mociumpel Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Dostałeś nagrodę Nobla za urodzenie dziecka? ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Rowery mtb mają limit wagi w pobliżu 300 funtów czyli 135 kg. Natomiast tak z praktyki to nie zawsze koła i amortyzatory wytrzymują. 110 jest to limit, który jest granicznym limitem dla rowerów szosowych a i do mtb jest ok. Natomiast amortyzatory Suntour powyżej 90-100 kg przestają już prawidłowo pracować. Odnośnik do komentarza
essien1985 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Dziękuję za cenne rady. Ale z tych rowerków konkretnych który według Ciebie jest najlepszy. Załóżmy że waże te 100 kg A możesz mi jeszcze powiedzieć czy jest coś do 2500-3000zł na taką dużą wagę? Co by wytrzymało.? Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Mociumpel napisał: Dostałeś nagrodę Nobla za urodzenie dziecka? ? A kto napisał, że essien1985 urodził? 46 minut temu, essien1985 napisał: A możesz mi jeszcze powiedzieć czy jest coś do 2500-3000zł na taką dużą wagę? Co by wytrzymało.? Nie wiem ile masz wzrostu ale może rower z Decathlonu: https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-560-275-id_8364732.html Koła maj ą 28 szprych ale przy rozmiarze 27.5" chyba powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza
Mociumpel Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Poczytaj ten temat https://forum.szajbajk.pl/topic/6669-zbędny-rower-dla-grubasa-150-kg-maks-3000-zł/ - rower z pozoru taki sobie ale dał radę - tak https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/specialized/33893/hardrock_sport_disc_29 wyglądał oryginał (miał 36 szprychowe koła co jest mocnym dodatkiem przy Twojej wadze), tak wygląda obecny https://swiatrowerow.com.pl/specialized-rockhopper-sport-2019.html - koła się nieco wycieniowały ale kosztem lepszej gumy (dobra rzecz jako amortyzator miejski). Przed zakupem poproś o wymianę sprężyny na najtwardszą możliwą (taki serwis "przed.zerowy" to koszt zazwyczaj max 100 zł do ceny) która przy Twojej wadze powinna "trochę działać" co dodatkowo odciąży nadgarstki - będziesz miał wtedy rower z gwarancją. Poza tym jak nie będziesz robił hopek to rower powinien dać radę. Spec robi hamerykańskie rowery (jak na swoje ceny jest dość przeciętnie wyposażony) ale pod grubasów więc może tędy droga? ;) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi