trade Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Witam stoję przed wyborem kupna roweru. Cena do jakiej mogę się zbliżyć to max 6500 zł. Mój wzrost to 186 cm i waga 90 kg Będę jeździł po terenie szutrowym, asfalcie i po lesie. Lubie też czasem poskakać, ale nie na jakimś placu tylko podczas jazdy i nie są to bóg wie jak zabójcze wysokości nie mniej jednak spokojna jazda nie kiedy mnie po prostu nudzi ? Chcę dodać też że jestem kompletnym laikiem w tej kwestii i wszelkie uwagi, propozycje, pytania nawet jeśli macie są mile widziane. Zastanawiałem się nad producentami: Scoot, Specialized, ewentualnie Cube. Jeśli wy macie jakieś konkretne propozycje chętnie przeczytam. Każda podpowiedź się przyda. Odnośnik do komentarza
Mociumpel Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Chciałbym mieć znowu tyle ;) na rower ... Odnośnik do komentarza
trade Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Zawsze można odkładać po trochu ? Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 10 godzin temu, trade napisał: Będę jeździł po terenie szutrowym, asfalcie i po lesie. Lubie też czasem poskakać, ale nie na jakimś placu tylko podczas jazdy Czyli rower górski. Może jakiś trailowy, np. coś takiego: https://www.kross.pl/pl/2019/trail/dust-2-0 Odnośnik do komentarza
trade Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Czytałem opinie że lepiej wybierać modele z dwoma zębatkami na przedzie ze względu na lżejszą jazdę i większy zakres przełożeń. Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Jeśli chcesz coś do ścigania to legendarny (na tym forum) Specialized Chipsel Chomp z dwoma blatami albo jeśli znajdziesz Chisel Expert z zeszłego roku. Jeśli coś bardziej rekreacyjnego (wyprostowanego) to Cube Attention SL, z tym, że możesz spokojnie kupić rower do 4000. Odnośnik do komentarza
trade Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Dzięki za podpowiedź ? Poczytam sobie. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Jak ktoś chce skakać na rowerze to musi kupić albo fulla albo rower z wzmocnionymi tylnymi widełkami albo z aluminim 7005. Rowery HT na przeciętnych ramach bez wzmocnienia widełek się do tego nie nadają. Po kilku skokach widełki ulegną złamaniu. Ich możliwość odkształcania się i absorbcji przyziemienia jest niewielka. Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 54 minuty temu, jajacek napisał: Jak ktoś chce skakać na rowerze to musi kupić albo fulla albo rower z wzmocnionymi tylnymi widełkami albo z aluminim 7005. Rowery HT na przeciętnych ramach bez wzmocnienia widełek się do tego nie nadają. Po kilku skokach widełki ulegną złamaniu. Ich możliwość odkształcania się i absorbcji przyziemienia jest niewielka. 13 godzin temu, trade napisał: Lubie też czasem poskakać, ale nie na jakimś placu tylko podczas jazdy i nie są to bóg wie jak zabójcze wysokości Mam jakieś wrażenie Jacku, że trade ma na myśli zwykłe przeskoczenie mniejszej przeszkody, a nie żadne bunny hopy czy skoki z hopek. Odnośnik do komentarza
trade Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Talcave Dokładnie ? czysto amatorskie skoki ???? Wszedłem na stronę Cube i muszę przyznać że mają znacznie większą rozpiętość cena + model niżeli specialized. Pytanie zasadnicze który z producentów ma lepsze elementy na 2 blatach? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Energia kinetyczna podczas skoku musi się gdzieś rozproszyć. W rowerze bez dumpera rozproszy się w tylnej oponie, kole i tylnym trójkącie. Aluminium ma elastyczność rzędu 10-12%. Więc powiedzmy że może się wygiąć o ok. 1 cm. Powyżej tej wartości pęknie. Więc jak ktoś planuje jakieś skoki z pół metra czy metra to dobrze żeby się przyjrzał tylnemu trójkątowi przez zakupem. Mam do czynienia z młodzieżą ścigającą się w wyścigach XCO. I już trochę tych połamanych tylnych widełek i trójkątów widziałem po zjeżdżaniu ze schodów czy skoku z pół metra na twarde podłoże na większej prędkości. Cube ma w większości budżetowe, rekreacyjne konstrukcje. Nie wiem jak sobie dadzą radę przy bardziej agresywnej jeździe. Natomiast mam doświadczenie z rowerami z alu 7005. Jest ono znacznie bardziej wytrzymałe niż alu 6061. Zwykle niemieckie firmy z niego robią. Pewnie muszą być przygotowane na standardowego obywatela 120kg po dobrej golonce z piwem ? Tu są fajne zdjęcia pokazujące co się dzieje z rowerem po przyziemieniuhttps://www.pinkbike.com/news/field-test-12-bikes-hucked-to-flat-in-gratuitous-slow-motion.html Odnośnik do komentarza
trade Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Jacek coś w tym jest ? hahahahahahaha Spojrzę na tego linka. A jakiego producenta w takim układzie polecasz i model ? ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Do normalnej jazdy mtb nieustająco polecam: Rockrider XC 500 (najlepszy rower do 5k) Specialized Chisel Trek Procaliber Meridy oparte o ramę Big Nine Lite Accent Peak TA Natomiast z takich pancernych to nie mam doświadczenia. Może trzeba poczytać na 1enduro.pl Odnośnik do komentarza
trade Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Dzięki ? Bardziej szukam na oponach 2.0-2.25 max. Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 1 minutę temu, trade napisał: Bardziej szukam na oponach 2.0-2.25 max. To masz rowery podane przez Jacka. Nie napisałeś też czy szukasz ścigacza czy coś bardziej rekreacyjnego. Te wyżej to są rowery wyścigowe na XC, maratony MTB, które wymagają pochylonej pozycji. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi