Jakub33 Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Rozregulowało mi się wszystko w przedniej przerzutce. Potrzebuję instrukcji od początku krok po kroku jak wyregulować linkę tak by była dobrze napięta. Problem był taki: na najmniejszej tarczy linka była poluzowana, a na 3 ledwo co wchodziła. Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 http://narower.com/regulacja-przedniej-przerzutki/ Odnośnik do komentarza
Jakub33 Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Dzięki, ale oglądałem ten film i w niczym mi nie pomógł. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Ale przecież to jest naturalne, że linka na najmniejszej tarczy ma być luźna. Tak na logikę, to jak sobie to inaczej wyobrażasz? Pozycję na najmniejszej tarczy reguluje się za pomocą śrubki L tak, by wózek był na środku, a łańcuch nie ocierał na kilku najniższych biegach z tyłu. Naciąg linki ma być natomiast taki, aby wózek wchodził swobodnie na największą tarczę, znajdował się na jej środku, nie ocierał o łańcuch na najwyższych biegach z tyłu oraz tak, by łańcuch nie spadał na zewnątrz (możliwa jest drobna korekta za pomocą śrubki H). Jeśli nie pomaga ten film, znajdź inny poradnik, który będzie dla Ciebie bardziej zrozumiały. Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Jeżeli nie daje się wyregulować zgodnie z instrukcją, to winna może być zużyta linka i/lub pancerz. Sprawdź czy linka nie jest postrzępiona, pozaginana, itp. Ewentualnie można spróbować doraźnie wlać trochę olejku do łańcucha do zakończeń linki w pancerzu. Odnośnik do komentarza
janciowodnik Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 To akurat rzadko mi pomagało. Robię tak, ale profilaktycznie, np. po powrocie z mokrej trasy. Jeśli linka się zacina - lepiej ją odpiąć od przerzutki (ja mam łatwiej, bo tylko luzuję obejmę manetek na ramie), wysunąć cały odcinek, który normalnie znajduje się w pancerzu, ocenić stan. Jeśli jako-tako wygląda - nasmarować towotem, wsunąć z powrotem w pancerz, sprawdzić, czy chodzi lekko i płynnie. Jeśli tak, to przyczyny trzeba szukać gdzie indziej. Zazwyczaj przerzutki niższej klasy mają słabe sprężyny, które z czasem mogą stać się jeszcze słabsze. U mnie np. tylna przerzutka Tourney na większe koronki wciąga dobrze, ale jak zrzucam na mniejszą - ustawia się dopiero od wstrząsów, np. jak wjadę w dziurę. Odnośnik do komentarza
Jakub33 Opublikowano 19 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 To może tak: jak wyregulować przednią przerzutkę krok po kroku - jak powinienem ustawić regulator przy manetce a następnie jak mocno naciągnąć i w jaki sposób linkę od przerzutki Odnośnik do komentarza
janciowodnik Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Odkrec linke od przerzutki. Srubami H i L wyreguluj tak, zeby puszczona swobodnie byla centralnie nad mlynkiem, a naciagnieta do oporu (palcem) - nad blatem. Wkrec nakretke przy manetce do oporu i wykrec 2 obroty. Pusc swobodnie przerzutke, delikatnie naciagnij linke (zeby nie zwisala) i przykrec. Reguluj nakretka przy manetce: jak nie wrzuca na wieksza tarcze - naciagaj, jak nie zrzuca na mniejsza - popuszczaj. Jak lancuch spada przy wrzucaniu na skrajne tarcze - wkrecaj odpowiednio sruby H i L. Jak ociera o przerzutke na skrajnych biegach - wykrecaj. Odnośnik do komentarza
Jakub33 Opublikowano 19 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Ok, wyregulowałem, ale na największej tarczy trze łańcuch o wózek mimo że jest maksymalnie wychylony do zewnątrz. Odnośnik do komentarza
janciowodnik Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Przyjrzyj sie, czy zderzak opiera sie o srube H. Jesli tak - to ja wykrec. Jesli jest szczelina - naciagnij linke nakretka przy manetce. Chyba, ze ociera o blache od strony ramy? Wtedy trzeba postapic odwrotnie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi