klocu26 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Kobieta kupiła taki rower: https://allegro.pl/rower-damski-28-goetze-barcelona-21b-alu-gw-5-lat-i6760093532.html No i jest z nim problem. Po ustawieniu przerzutek (przyszedł oczywiście niewyregulowany), niby jest wszystko OK ale zauważyłem że na wolnobiegu jest luz. Łapiąc za zębatkę mogę cały wolnobieg poruszyć co jest dość wyraźnie wyczuwalne. Kaseta w moim rowerze praktycznie się nie rusza a tutaj ewidentnie jest to luźne. Wydaje mi się, że przez to jest ciężko też dobrze ustawić przerzutkę tylną tak żeby łańcuch nie hałasował. Byłem już nawet w serwisie na regulację przerzutki, samo przerzucanie jest OK, ale łańcuch, zwłaszcza na najmniejszej zębatce z tyłu hałasuje, mimo iż wózek przerzutki jest idealnie ustawiony. Da się jakoś może to dokręcić? Gdzieś czytałem, że być może wyciągniecie jednej z podkładek dystansowych pod pierścieniem zakręcającym łożysko wolnobiegu może pomóc? Jakieś rady? Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 A wolnobieg sam z siebie nie daje zjawiska tzw. falowania? Według mnie porównanie kasety i wolnobiegu jest bez sensu, to zupełnie inny sposób montażu, coś jakbyś porównywał działanie hamulców hydraulicznych do mechanicznych i stwierdził na tej podstawie, że te drugie są niesprawne. Tak w ogóle serwis nie zauważył tego luzu? Odnośnik do komentarza
klocu26 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Nic na ten temat mi nie powiedzieli. Porownywalem jeszcze zachowanie wolnobiegu w innym rowerze, jakis Romet i tam tez jest luz ale wg mnie zdecydowanie mniejszy. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Wolnobieg nakręca się na piastę więc nie ma prawa mieć luzów na gwincie. Jeśli są trzeba dokręcić. To, że faluje to norma. Ten typ tak ma. Jeśli po dokręceniu będą jakieś luzy to sprawdź dokładnie gdzie bo może to być uszkodzony wolnobieg. Odnośnik do komentarza
klocu26 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Do piasty zakręcony jest OK. Luz jest na jakby na lozyskach kulkowych na bebenku. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 No to może jest problem z kołem (piastą). Na Twoim miejscu poszłabym do serwisu i zapytała, czy tak ma być. Jeśli nie, to napisałabym do sprzedawcy i odesłała na gwarancję. Odnośnik do komentarza
Nath147 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Musi być minimalny luz inaczej koło by się nie kręciło, musisz nieco dokręcić piastę na konusach tak by luz nie był za duży i jednocześnie koło lekko się kręciło. Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Co, dodajmy, w tanich kołach jest czasem niewykonalne. Ale nie przesądzajmy sprawy. Mimo wszystko zahaczyłabym o ten serwis. Wątpię, że ktoś, kto pyta o takie rzeczy, ma nagle w domu klucze do konusów, a oni wystarczy, że poświęcą minutę, aby oglądnąć samo koło (roweru szkoda do nich wieźć) i rozwiać wątpliwości. Odnośnik do komentarza
klocu26 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 @Elle z piasta jest w porządku. Tzn tak jak pisałem wolnobieg na gwincie jest dobrze zakręcony do piasty, tak samo oska na konusach jest wg mnie dokrecona idealnie. Kolo lekko sie kręci nie ma luzu. Wg mnie jakby był za słabo dokrecony pierścień i jednocześnie bieżnia łożyska bebenka. Spróbuję to jeszcze sam ogarnąć. Jeśli sie nie uda to dam jeszcze raz do serwisu żeby zobaczyli a jak nie to gwarancja. Nalegalem żeby wziac rower juz na kasecie ale niestety wygląd przewazyl.... A mimo wszystko napęd w nowym rowerze powinien pracować w miarę cicho. Wiadomo ze to nie najwyższa polka ale tez jakas kultura pracy powinna byc. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Wolnobieg to nie jest aż takie złe rozwiązanie. Ludzie na tym jeżdżą i wbrew pozorom nie rozpada się to to tak od razu. Odwiedź serwis niech zapadnie wyrok. Może nawet wymienisz wolnobieg co kosztuje parę złociszy. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Tak jak Ci napisałam na przykładzie hamulców - nie oczekuj tego samego, co od kasety. Co nie zmienia faktu, że tak jak pisze @rowerowy, wolnobieg to nie koniec świata. Do jazdy rekreacyjnej wystarczy w zupełności, poza tym jego wymiana jest znacznie tańsza. Dodatkowo, bez urazy, ale nie wiem, czy żona doceniłaby kasetę, podczas gdy wygląd doceni na pewno. A wyglądem też się trochę jeździ :) Odnośnik do komentarza
janciowodnik Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Luz na wolnobiegu da sie wyreguloac. Trzeba odkrecic nakretke-kapsel, rozebrac, przelozyc podkladke, lub kilka na druga strone. Tylko nie wiem, czy warto? Montaz jest dosc pracochlonny. Trzeba przykleic kuleczki na smar, owinac zapadki nitka, a po zlozeniu - wyjac, a jak efekt bedzie niezadowalajacy - powtorzyc czynnosci od poczatku. U mnie wolnobieg ma ok. 2 mm luzu (poruszajac najwieksza koronka), troche halasuje, ale w niczym to nie przeszkadza. Serwisowanie ograniczam do wpuszczenia kropli oliwy pod kapsel po przechyleniu roweru. Jak przestanie dzialac - wymienie na nowy. Wolnobiegi Sunrace sa bardzo tanie 25-40 zl w zaleznosci od wersji i trwale. Osobny problem, to falowanie na skutek skrzywienia osi. Wewnetrzny pierscien moze nawet ocierac o kontre na osi, co wzmaga halas. Dlatego wlasnie zaplatam nowe kolo na piascie Sturmey-Archer z pelna osia z utwardzanej stali, na nakretki. Jest ciezsza od piast z osia drazona, ale nie powinna miec tych dolegliwosci. Os drazona moze sie nawet zlamac. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 A tak z czystej ciekawości, czemu nie kaseta? Zajeżdżasz ich aż tyle rocznie, że paręnaście złotych robi aż taką różnicę? Odnośnik do komentarza
janciowodnik Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Czy to do mnie? Odkad zlozylem ostatni rower (11.2017) jezdze wciaz na tym samym wolnobiegu. 2 razy przeszedl juz smierc kliniczna ;-) , zrobilo sie ostre kolo, ale kropla oliwy go uzdrowila. Zeby zalozyc kasste - musial bym zmienic rame. Mam rozstaw hakow 122 mm i 8s. nie wejdzie nawet jakbym zwezil piaste. Zreszta 8s. jak dla mnie - nie daje korzystniejszego stopniowania. Trzeba by szukac kaset zaczynajacych sie od 13 lub 14T. Tarcz na korbie nie wymienie na mniejsze, bo korbe mam na 5 srub, a korb na 4 sruby z ramionami 165 mm nie spotkalem. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 A, rozumiem teraz. Do Ciebie, bo mnie zaskoczyło, że koło wymieniasz, a zostajesz przy starym rozwiązaniu. Z tymi rozstawami bida jest, też się wkurzam na szosę siostry, że zrobili jej przełajowe widły, co znacznie utrudnia znalezienie czegokolwiek. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi