woytaski Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Pacjent: Shimano CN-HG53 9rz. Objaw: zerwane ogniwo, z odkształceniem otworu. Problem polega na tym, iż łańcucha nie da się skrócić, bo jakby nie liczyć potrzebne 108 ogniw. A tyle jest obecnie... Zatem czy dostanę gdzieś 2 ogniwa hg53? Czy czeka mnie zmiana całego łańcucha? Jeśli tak, warto zmienić na CN-HG93? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
ArturB Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 na znanym portalu aukcyjnym widywałem ogniwa do HG53, z tego co pamiętam to chyba 3 ogniwa w zestawie były. Zawsze też możesz pójść do serwisu rowerowego gdzie powinni mieć ogniwa ze skracanych łańcuchów Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Zmniejsz o jedno ogniwo albo załóż spinkę. Mój młody jeździ na łancuchu XT 9x skróconym o jedno ogniwo i nic specjalnie się nie dzieje. Odnośnik do komentarza
woytaski Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Jacku, spinka to chyba najlepsze rozwiązanie, bo do wymiany zewnętrzne ogniwo. Gdybym chciał skracać, musiałbym wywalić dwa ogniwa... Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Haha, widzę, że dziś szczęśliwy dzień posiadaczy HG53 :lol: Kilka godzin temu pierwszy raz w życiu pojechałam stricte w las i zerwałam po niespełna kilometrze. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Do lasu woźcie zapasowy hak przerzutki. Żeby nie trzeba było wracać 20km z buta Odnośnik do komentarza
woytaski Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Nie kracz, nie kracz Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Jacek tak kracze od pewnego czasu ;) Jak tylko zobaczyłam łańcuch leżący jak długi za plecami, od razu pomyślałam: "o, a hak przerzutki cały" :D W dodatku śmiać mi się chciało, że relatywnie najdroższa rzecz i jedyna niefabryczna poszła. Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Ja bym kupił nowy łańcuch (przyda się w przyszłości jak stary się wyciągnie), skrócił go do odpowiedniej długości, jedno z pozostałych ogniw wykorzystał do naprawy tego starego, a pozostałe ogniwa zostawił na rezerwę. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Niegłupia myśl. Chociaż w moim przypadku, to nie wiem, kiedy będę potrzebować nowego, bo ten ma raptem ze 2 tysiące z hakiem, w dodatku w rowerze, który ma służyć raz na czas do pojeżdżenia sobie po leśnych ścieżkach. A to zerwanie, to tak myślę, że moja wina, bo z braku laku po prostu skuwałam łańcuch starym sworzniem. O ile na trenażer i asfalt wystarczyło, to widać na pierwsze lepsze bajoro już nie bardzo :D Zresztą spinka nie majątek, szczególnie, że nie są one jednorazowego użytku. Przy okazji, jakąś specjalną polecacie, czy każda kompatybilna z 9rz się nada? Odnośnik do komentarza
odyniec Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Pochodzę obecnie z trochę innego sportu, motocyklowego, gdzie temat łańcucha do świętość. Ale założenie jest podobne, jak się rozciąga a nie daj boże zerwie, to bezwzględnie wymiana na nowy. Tym bardziej, że w rowerze to nie jest zbyt duży koszt. Odnośnik do komentarza
woytaski Opublikowano 25 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 To prawda. Nie miałbym takiego dylematu gdyby łańcuch był stary... Ten jest praktycznie kilkumiesięczny, zerwanie nastąpiło w wyniku mojego niestety błędu. Niedokładnie spiąłem i takie są efekty :( Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 26 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 U mnie to samo. Jak się spina starym pinem, to było prawie pewne, że pójdzie w tym właśnie miejscu. Dam szansę spince, nie wypali, to się kupi nowy. Akurat las mam 1,5km od domu, więc nie grozi mi jakaś straszna pielgrzymka powrotna ;) Odnośnik do komentarza
woytaski Opublikowano 26 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Elle, ja kupiłem spinkę SRAM (złota) i idealnie pasuje do tego łańcucha. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi