serbi Opublikowano Czwartek o 11:49 Opublikowano Czwartek o 11:49 Dzień dobry Czy ktos moglby doradzic konkretny model lekkiego hardtaila na "tradycyjnej" geometrii (NIE progresywnej) - tzn kąt głowki ramy nie mniejszy niż 68-69st - nie chce "wypłaszczonych" ram z kątami typu 66st. Moze byc carbon, moze byc dobre lekkie alu. Najlepiej SID z przodu, albo inny lekki amor - waze ok 75kg, wiec moze jest jakas tańsza, lekka alternatywa do SID'a? Skok ok 100-110m Fajnie, gdyby udało sie znalezc cos o wadze ok 11-12 kg max Niestety, nie jestem na bieżąco z rowerami mtb, a proby szukania sie nie powiodły (nie bede wklejał co AI podpoiwiada, bo to nie o to chodzi) Znalazlem rowery typu Cube Reaction, Scott Spark, Procaliber czy Superior, ale moze są jakies lepsze (i niekoniecznie drosze alternatywy)? HT z Suntourem za 7 tys zł to raczej nie jest okazja ;)) A moze ktos ma doświadczenie z ramami tego typu z Chin i składaniem takiego? Czy sie nie opłaca? Fajnie, jakby tez taki rower nie kosztował 10 tys (nie wiem skad w dziejszych czasach takie ceny za ht), jak ebike są po 12-13 tys zł (np Jam SL) Nie, nie chce gravela (bo mam:)
jajacek Opublikowano Czwartek o 12:53 Opublikowano Czwartek o 12:53 To moja bajka akurat. Bo jeżdżę na Specu Epic Comp Carbon z roku 2017 na Foxie StepCast 32 i XT/XTR. Chciałem mieć rower pod trasy maratonów i płaskopolskę. Waga jak kiedyś ważyłem chyba 9,7 kg. Nawet zacząłem taki projekt w AI, żeby zidentyfikować optymalne ramy ale nie dokończyłem. Moi faworyci: Spec Epic Hardtail z lat 2017-2019. Boost, główka 69,8, podsiodłówka 74 stopnie, suport PressFit, podsiodłówka 27,2 mm Max opona 2,3-2,35. Vittoria Mezcal 2,35 spokojnie wchodzi ale na mojej obręczy 30 mm, ma 2,32 cala Spec Epic Hardtail z lat 2020-2022. Boost, główka 68,5, podsiodłówka 74 stopnie, suport wkręcany BSA, podsiodłówka 30,9 mm Max opona 2,4 cala Spec Chisel 2018-2020. Boost, główka 69,8, podsiodłówka 74 stopnie. Suport wkręcany BSA, podsiodłówka 27,2 mm. Max opona 2,3-2,35 cala Spec Chisel 2021-2023. Boost, główka 68, podsiodłówka 74 stopnie. Suport wkręcany BSA, podsiodłówka 30,9. Max opona 2,4 cala Ramy z Chin. Do MTB bym nie kupował. Dopiero co gościu pytał gdzie kupić hak do jego ramy. Bo połamał a Chińczyk może sprzedać ale minimum 10 sztuk 🙂 Chińczycy robią coraz lepsze ramy natomiast de facto kupujesz ramę be gwarancji. Jak chcesz sam składać to używany Epic, który ma jakąś pancerną ramę jak moja (1200) gramów jest niemal nie do połamania. Reaction Race C:62 był świetnie skonfigurowany. Fox SC, pełne XT i koła Newmen. Rama też wyglądała na pancerną. Cube Reaction C:62 Race. Nie pamiętam geo. Musisz sprawdzić. Miałem dwie sztuki Chisela Expert 2018 w alu i się super jeździło. Mega komfort. Epic jest sztywniejszy bo carbon, mniej komfortowy ale szybszy. Testowałem Cube Reaction i był taki pośrodku pomiędzy nimi. Dla porównania testowałem Scott Scale i jak dla mnie to był dramat. Mega agresywna geo. Ultra sztywny carbon i ultra sztywna podsiodłówka, chyba 31,6 mm. Po 50 km miałem serdecznie dość. Kręgosłup mnie napieprzał. Co do amorów to tylko SID i Fox wchodzi w grę moim zdaniem. SID sztywniejszy. I trochę tańszy w serwisie ale chyba mniej komfortowy. Nie miałem a jakieś godzinne testy trudno uznać za obiektywne. Teraz wyszła nowa Reba 35 na zupełnie innym tłumiku. Jak ktoś robiłby upgrade jakieś roweru to warto rozważyć.
serbi Opublikowano Czwartek o 16:51 Autor Opublikowano Czwartek o 16:51 Dzięki za tak szeroką odpowiedz. Czyli pozostaje szukanie używki albo wyprzedazy jakis stanów magazynowych
mike21 Opublikowano Czwartek o 16:54 Opublikowano Czwartek o 16:54 Na dzisiaj trudno coś tak konserwatywnego z nowych znaleźć. Nawet canyon exceed, który jeszcze 2 lata temu miał kąt główki 70 stopni się ugiął i teraz robią 67. Używany węgiel tylko od zaufanego sprzedawcy (żeby w razie czego bez sięgania po metody siłowe oddać jeśli będzie mina). W przeciwnym razie będzie jak z przypadkowym chińczykiem. Brak gwarancji, brak rękojmi. Ludzie pozbywają się rowerów nie tylko dlatego, że przestały im się podobać. Nie ma tygodnia żebym na serwisie nie miał węgla z którego nie wykręci się suportu (tzn. można, razem z nagwintowanym alu wkładem jednocześnie niszcząc ramę), zapiekła się na zawsze sztyca (bo była przylepiona na jakieś lepiszcze), zdarzają się mało widoczne pęknięcia, które z czasem będą się powiekszać itd.
Majkelosky Opublikowano Piątek o 12:28 Opublikowano Piątek o 12:28 23 godziny temu, jajacek napisał(a): To moja bajka akurat. Bo jeżdżę na Specu Epic Comp Carbon z roku 2017 na Foxie StepCast 32 i XT/XTR. Chciałem mieć rower pod trasy maratonów i płaskopolskę. Waga jak kiedyś ważyłem chyba 9,7 kg. Nawet zacząłem taki projekt w AI, żeby zidentyfikować optymalne ramy ale nie dokończyłem. Moi faworyci: Spec Epic Hardtail z lat 2017-2019. Boost, główka 69,8, podsiodłówka 74 stopnie, suport PressFit, podsiodłówka 27,2 mm Max opona 2,3-2,35. Vittoria Mezcal 2,35 spokojnie wchodzi ale na mojej obręczy 30 mm, ma 2,32 cala Spec Epic Hardtail z lat 2020-2022. Boost, główka 68,5, podsiodłówka 74 stopnie, suport wkręcany BSA, podsiodłówka 30,9 mm Max opona 2,4 cala Spec Chisel 2018-2020. Boost, główka 69,8, podsiodłówka 74 stopnie. Suport wkręcany BSA, podsiodłówka 27,2 mm. Max opona 2,3-2,35 cala Spec Chisel 2021-2023. Boost, główka 68, podsiodłówka 74 stopnie. Suport wkręcany BSA, podsiodłówka 30,9. Max opona 2,4 cala Ramy z Chin. Do MTB bym nie kupował. Dopiero co gościu pytał gdzie kupić hak do jego ramy. Bo połamał a Chińczyk może sprzedać ale minimum 10 sztuk 🙂 Chińczycy robią coraz lepsze ramy natomiast de facto kupujesz ramę be gwarancji. Jak chcesz sam składać to używany Epic, który ma jakąś pancerną ramę jak moja (1200) gramów jest niemal nie do połamania. Reaction Race C:62 był świetnie skonfigurowany. Fox SC, pełne XT i koła Newmen. Rama też wyglądała na pancerną. Cube Reaction C:62 Race. Nie pamiętam geo. Musisz sprawdzić. Miałem dwie sztuki Chisela Expert 2018 w alu i się super jeździło. Mega komfort. Epic jest sztywniejszy bo carbon, mniej komfortowy ale szybszy. Testowałem Cube Reaction i był taki pośrodku pomiędzy nimi. Dla porównania testowałem Scott Scale i jak dla mnie to był dramat. Mega agresywna geo. Ultra sztywny carbon i ultra sztywna podsiodłówka, chyba 31,6 mm. Po 50 km miałem serdecznie dość. Kręgosłup mnie napieprzał. Co do amorów to tylko SID i Fox wchodzi w grę moim zdaniem. SID sztywniejszy. I trochę tańszy w serwisie ale chyba mniej komfortowy. Nie miałem a jakieś godzinne testy trudno uznać za obiektywne. Teraz wyszła nowa Reba 35 na zupełnie innym tłumiku. Jak ktoś robiłby upgrade jakieś roweru to warto rozważyć. Panie Jacku, widzę na OLX ofertę właśnie tego roweru, który jest chwalony w poście powyżej. Czy jest sens kupować taki rower, jeśli jego stan jest, powiedzmy, dobry? https://www.olx.pl/d/oferta/specialized-chisel-expert-1x-super-stan-CID767-ID1bLOoM.html?search_reason=search|organic
jajacek Opublikowano Piątek o 12:44 Opublikowano Piątek o 12:44 Miałem dokładnie taki sam. Był to zajebisty rower. Kupiłbym go chętnie jeszcze raz. Miał świetną geometrię do jazdy po płaskopolsce, był mega lekki jak na alu. W tym samym rozmiarze L, ważył 11,0 kg na dętkach. Nie jestem wielkim fanem SRAM GX ale wszystko działało dobrze. Hamulce też były niezłe. Aczkolwiek SRAM Level TL to nie oferuje takiej siły hamowania jak Deore. Opony też dobre. No i był zajebiście wygodny.
kryptoszosowiec Opublikowano wczoraj o 06:50 Opublikowano wczoraj o 06:50 Patrzyłeś na ten rower? https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-corratec-revo-bow-elite-pd56931/?srsltid=AfmBOoq9VGEfl1f9FIyJkTFvLkt14RtsJjILF4kzL_98iHBSuErIajOL Sam byłem bardzo bliski zakupu, ale zdecydowałem się za Gravela. Za tę cenę nie znajdziesz niczego lepszego według mnie. Sprzedają się szybko, bo jeszcze 2 tygodnie temu był pełny zapas wszystkich rozmiarów z tego co pamiętam.
Rekomendowane odpowiedzi