kamilos444 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Witam wszystkich. Proszę o szybką pomoc w wyborze pomiędzy dwoma rowerami. Przesiadam się z DH i szukam sprzętu, który będzie służył zarówno do jazdy po mieście, jak i po lokalnych trasach trail/enduro 1. Giant Trance X / 29 Rama: Aluminium ALUXX SL, zawieszenie Maestro 135mm, regulowana geometria (Flip Chip), oś Boost 12x148mm Widelec: Fox 36 Float Rhythm 150mm (tłumik GRIP, golenie 36mm) Damper: Fox Float DPS Performance (mocowanie Trunnion) Napęd: Shimano SLX M7100 1x12 (kaseta SLX 10-51T, korba pozagrupowa MT510 30T, suport Press Fit) Hamulce: Shimano MT520 (4-tłoczkowe, klamki MT501) Sztyca: Regulowana Giant Contact Switch 2. Scott Genius 940 / 29 Rama: Genius Alloy SL (Aluminium), skok tyłu 150mm, oś Boost 12x148mm Widelec: FOX 34 Float Performance Air Grip 3 (golenie 34mm) Damper: FOX NUDE T EVOL Blokada: Manetka TwinLoc z kierownicy (3 tryby: Descend / Traction Control / Lockout dla przodu i tyłu jednocześnie) Napęd: Pełny SRAM GX Eagle 1x12 (kaseta XG1275 10-50T, aluminiowa korba GX) Hamulce: Shimano MT520 (4-tłoczkowe, tarcze 203/180mm) Sztyca: Regulowana Syncros Dropper 2.0 Który z nich ma lepszy osprzęt pod kątem technicznym i lepiej sprawdzi się w takim miksie (miasto + teren)?
Veriv Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Rozumiem ze takie uzywki na oku. Skreslił bym scotta z powodu nietypowego dampera. Taki fox z trzema trybami blokady high speed będzie drogi
jajacek Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Ciężki temat. IMO żaden z tych rowerów nie nadaje się do jazdy po płaskim czyli po mieście. Co nie znaczy że po płaskim nim nie można jeździć. Po prostu jest w tym totalnie nieefektywny. Wczoraj przyjechał do mnie kolega, który ma 6 rowerów MTB. Przyjechał na Treku Top Fuel. Który jest trailówką ze skokiem 130 mm na RockShox Pike z geo trail/enduro. Waga 13,5 kg bo to wysoki model w karbonie. Konsekwencją tej geometrii jest że siedzisz jak na kanapie ale jego sterowność jest nędzna. A ma też np. hardtaila Speca Chisela z geo XC. I do miasta jest to rower lepszy o kawał. Ważący 11 kg i mający zupełnie inną geometrię sprzyjającą szybkiej jeździe w terenie mieszanym i startach w maratonach XC. I zastanawiał się czym startować w maratonie. Chat GPT namawiał go na fulla. I ja i mój kolega mechanik, ścigający się regularnie w XC zdecydowanie namawialiśmy na lżejszego hardtaila. Z geo dokładnie pod to zastosowanie. Ja bym raczej decydował który rower jest lepszy pod te zastosowania trail/enduro. Fox 36 jest mocniejszym amorem. Fox 34 to amor stosowany zwykle w fullach XC typu downcountry. SLX i GX to podobne napędy. Miałem jeden i drugi. Wolę Shimano. Natomiast zaznaczam że trail i enduro to zupełnie nie moja bajka. Oprócz kilku jazd testowych. Jazda po mieście i po nizinnym terenie leśnym podobnym rowerem Specialized Stumjumper to był totalny koszmar. On ledwo jechał do przodu i pod górę.
kamilos444 Opublikowano 27 Maja Autor Opublikowano 27 Maja 24 minuty temu, Veriv napisał(a): Rozumiem ze takie uzywki na oku. Skreslił bym scotta z powodu nietypowego dampera. Taki fox z trzema trybami blokady high speed będzie drogi A co innego byś polecił ?
Veriv Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Jestem daleki od polecania, bo nie miałem ani Gianta ani Scotta a fulle sie od siebie dramatycznie różnią. Z tych dwóch bym brał Gianta
Wojcio Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Podpisuję się pod opinią Jajacka. I dodam, że jak używka, to liczy się stan techniczny przede wszystkim. Zużyty napęd i zawieszenie mogą wysłać koszty w kosmos.
Veriv Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Ale stan stanem, to sa 2 troche rózne rowery. Ten scott to taki bardziej trailowy. Jak sie przesiadasz dh to wazna roznica
Wojcio Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Właśnie w tej kwestii podpisuję się pod opinią Jajacka - miałem foxa 34, mam 36 i różnica jest dramatyczna (choć skokiem różnią się o 1cm). Z 34 miałem czasem wrażenie, że widelec się bardziej gdzie niż ugina. Swoją drogą za 6000k mogę sam sprzedać rower z Foxem 36 - Canyon Spectral CF8 - po 3 sezonach - super rower na traile, ale jakoś nie widzę go do jazdy po mieście - jak mam jechać po asfalcie na górskich oponach, to mi tak ich szkoda, że mam ochotę go nieść :). Roweru na sprzedaż nigdzie nie wystawiałem jeszcze, bo się waham, czy go nie trzymać - w ubiegłym roku kupiłem elektryczny.... Rower do zobaczenia w Warszawie.
Veriv Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja @Wojcio ten spectral w M? daj jakieś zdjęcie, mój kolega szuka spectrala w M
Wojcio Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja To jest L. I to jest model 125 - czyli skok widelca (Performance Elite z Grip 2) 140mm. Cena 6000. Napęd jest zdrowy, zawieszenie zdrowe, opony całkiem świeże. Używany 3 sezony, ale tylko na wyjazdach w góry. To realne zdjęcie, ale nie nowe, bo opony i tarcze hamulcowe były zmieniane. Pedałów nie oddam 🙂
Veriv Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja A to mu nie podejdzie, Canyonowe L to jak XL u innych producentów. Mi tez nie podejdzie. Generalnie fajny ten spectralik w wersji 125 🙂 Za 6k to sam bym przygarnął takiego z Warszawy. Co do oporów toczenia - to maxxisy mają znacząco większe opory toczenia. Jak chcesz by było lżej to załóż kryptotale. Jestem w szoku jak rower na kryptotalach lekko się toczy. A toczy się wyłącznie na środkowych klockach, boczne nie dotykają podłoża. Robi to na prawdę grubą różnicę na gładkiej powierzchni. A testowałem tylkoDH casing w supersoft.
Rekomendowane odpowiedzi