Skocz do zawartości

Napęd do Specialized Crosstrail 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam rower „Specialized Crosstrail 2011”

https://www.specialized.com/gb/en/crosstrail/p/23578?color=35780-23578

Od początku jeżdżę na nim bez zmiany korby, kasety czy łańcucha i po 15 latach łańcuch zaczyna mi przeskakiwać, a ząbki na korbie jak u rekina.

Zdecydowałem się wymienić cały napęd a wg strony Specialized poszczególne komponenty napędowe tego roweru to:

·         Przerzutka przednia - Shimano FD-TX51, 31.8mm clamp

·         Przerzutka tylna - Shimano Altus, 7-speed

·         Kaseta - SRAM PG-730, 7-speed, 12-32t

·         Łańcuch - KMC Z7

·         Korba - SR SunTour Square spaling, 48 x38 x 28T

Czy po 15 latach powyższe komponenty są nadal dobre do tego roweru czy polecacie jakieś lepsze?

Z tego co patrzyłem w internecie, korby SR SunTour o tych parametrach nie ma, więc rozważam zakup Shimano lub Sunrace o tych parametrach co SunTour a łańcuch KMC Z7 ma spinkę, która ciężko działa, więc też może warto wybrać coś innego.

Będę wdzięczny za dobre rady 😁

Opublikowano

To ogólnie był fajny rower tylko w innej konfiguracji 🙂
Miałem Crosstrail Expert 2014.

Mam zupełnie inny punkt widzenia, który może nie być zgodny z Twoim.
Napęd typu Altus mam tylko w rowerze do jazdy po bułki.
W rowerach na których spędzam więcej czasu od 25 lat nie miałem nic poniżej Deore.
Nie wiem czy nadal gdzieś sprzedają Deore 3x9.
Każdy upgrade w tym rowerze na co nowszego może rodzić koszty.
Gdzieś chyba nawet widziałem w domu taką korbę Deore.
Kupę lat przejeździłem na napędach 3x9 i nic im nie brakowało.
Napisz jutro rano prv. Wala nam się dużo pozostałości po rowerach. Musiałbym spojrzeć co.
Więc ja jak miałbym wymieniać to najchętniej na Deore.
Altusa kiedys miałem w starym MTB. Był jak z plasteliny. Giął się niemal od samego patrzenia 🙂
Z drugiej strony trzeba się zastanowić ile tu warto inwestować, żeby nie przeinwestować.
Na OLX są przedawcy z Milicza, którzy odkupili sprzęt od likwidującego się dystrybutora. I mogą mieć jakieś nieużywane czy mało używane częsci

Opublikowano

Obliczyłem, że średnio rocznie w ostatnich 4 latach przejechałem około 1700 km, dużo nie kręcę jak widać, więc przeinwestować nie warto chyba na mnie 😜

Piszesz Deore 3x9, u mnie były zębatki 3x7, nie wiem, czy 9 wejdzie.

Chętnie dowiem się jaką widzisz tu konfigurację, jeżdżę głównie po płaskim, Gassy i ścieżki rowerowe dookoła Wisły 😁

pozdrawiam

Opublikowano

A czy przednią przerzutkę również Deore brać, bo z opisów tych przerzutek one są do 10 i 11 rzędowych napędów?

Edit:

Znalazłem przerzutkę SHIMANO Deore FD-M590, ale na 2-rzędową korbę ... rozumiem, że mogę zamienić korbę z 3 na 2 rzędową w moim rowerze? 

Opublikowano

Polecałbym przedrzymskim wymienić koła np. można zamówić u człowieka, który składa koła też pod v-breki ma do 1000zł. na piastach novatec - góralshop.

Opublikowano

Dzięki za radę, koła też będzie trzeba wymienić kiedyś, bo swoje lata mają, ale chyba nie będzie problemem jeśli je wymienię po zmianie napędu, co?