Pawel36 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia Mam pytanie czy na rower trekkingowy ok będzie odzież kolarska typu leginsy z pampersem bluza ewentualnie kurta na chłodniejsze dni
Greg29 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia Oczywiście można iść w ciuchy rowerowe ale ja na rower treningowy raczej bym ubierał jakieś ubrania outdoorowe, jakieś spodnie trekkingowe i softshell. Na rowerze trekkingowym nie potrzebujesz dopasowanych ciuchów, żeby być bardziej aero ani sposni z pampersem bo przeważnie są tam szersze i bardziej miękkie siodełka. Sylwetka też jest bardziej wyprostowana a nie aero. Ja nawet na grawelu często jeżdżę w krótkich spodenkach i spodniach outdoorowych, mam też kurtkę wiatrówkę (cieniutki softshell) outdoorową Rab Borealis, w której bardzo często jeżdżę na grawelu i mtb. Tu na zdjęciu masz taki przykład: spodenki i kurtka outdoorowa:
Pawel36 Opublikowano 6 Kwietnia Autor Opublikowano 6 Kwietnia To spoko fakt siodełko jest większe nie mniej po dłuższej jeździe siedzenie boli. Oczywiście jeżdżę też w luźniejszych ubraniach w końcu ma być wygodnie. Zainwestowałem też w bardziej dopasowanie ubranie więc skoro już jest to też będę go używał. Dziękuję za pomoc.
Greg29 Opublikowano 6 Kwietnia Opublikowano 6 Kwietnia Tyłek musi się też przyzwyczaić do siodełka i wielogodzinnego na nim siedzenia. Spodenki kolarskie z wkładką mają tę wkładkę wyprofilowaną raczej do bardziej pochylonej pozycji i przy pozycji bardziej wyprostowanej mogą obcierać. Do tego szerokie siodełka trekkingowe z reguły są bardziej miękkie niż szosowe i miękkie, szerokie siodełko w połączeniu z miękką wkładką może powodować ucisk tkanek miękkich w okolicach krocza, a przez to drętwienie, mrowienie, itd.
wentura Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Ja nawet na MTB jeżdżę w ciuchach szosowych tylko buty zmieniam na MTB.
Greg29 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Mtb to co innego bo są różne odmiany mtb i takie np. xc jeździ się w obcisłym a trail czy enduro w luźnym 😁
Pawel36 Opublikowano 25 Kwietnia Autor Opublikowano 25 Kwietnia W dniu 6.04.2026 o 13:51, Greg29 napisał(a): Tyłek musi się też przyzwyczaić do siodełka i wielogodzinnego na nim siedzenia. Spodenki kolarskie z wkładką mają tę wkładkę wyprofilowaną raczej do bardziej pochylonej pozycji i przy pozycji bardziej wyprostowanej mogą obcierać. Do tego szerokie siodełka trekkingowe z reguły są bardziej miękkie niż szosowe i miękkie, szerokie siodełko w połączeniu z miękką wkładką może powodować ucisk tkanek miękkich w okolicach krocza, a przez to drętwienie, mrowienie, itd. Sprawdziłem na ostatniej przejażdżce kolarskie z wkładką i nie jest źle powiem nawet że jest zdecydowanie lepiej po 70 km jazdy niż bez.
Pawel36 Opublikowano 25 Kwietnia Autor Opublikowano 25 Kwietnia W dniu 13.04.2026 o 13:29, wentura napisał(a): Ja nawet na MTB jeżdżę w ciuchach szosowych tylko buty zmieniam na MTB. Sprawdziłem ostatnio szosowe na trekingu i cóż wkładka robi robotę komfort jazdy zdecydowanie na plus
Rekomendowane odpowiedzi