Tonystark Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu Witam wszystkich forumowiczów w nowym roku postanowiłem nabyć nowy rower 😅 tzn kolejny. Mój wybór padł na Unibika xenona mam dylemat dotyczący rozmiaru ponieważ nigdzie nie jest on dostępny stacjonarnie, zamówienia można składać online, w moim poprzednim treku fx 3 gen 4 miałem rozmiar L był to rozmiar idealny. Nadmieniam iż mam 180cm wzrostu oraz 86cm przekroku. Link do modelu: https://www.wysepka.pl/rowery-crossowe/17078-38903-rower-crossowy-unibike-xenon.html?utm_source=google&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=rower-crossowy-unibike-xenon&gad_source=1&gad_campaignid=21809376227&gbraid=0AAAAACnrG0f_A9R4wysaNgY-0jrJ_f9gY#product-section-geometry https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-unibike-xenon-2026 Podczas kontaktu z różnymi sklepami jedni proponują mi rozmiar 19 a inni 21 i tu moje pytanie który powinienem wybrać i co sądzicie o tym modelu. Z góry dziękuję za pomoc 👍 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu Nie wart tych pieniędzy. Za 5,5k można kupić dobrego MTB i wsadzić do niego węższe opony. Nędzny amor z którym są problemy. Napęd Cues co do którego też są zastrzeżenia. Nie ma sztywnych osi, które są niezbędne żeby hamulce tarczowe dobrze działały. Torpado Storm X9 masz za 4700 a pewnie jeszcze coś utargujesz. Jak zajdzie potrzeba to założysz tam przednią przerzutkę i zrobisz Deore 2x12. W Rockrider z Decathlonu też się bodajże da. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Bez kombinowania z zakładaniem przedniej przerzutki tu masz Meridę z napędem Deore 2x11 w cenie 5,1k zł: https://www.sklepbiker.pl/produkt/big-nine-500-lite-matt-black/?attribute_pa_rozmiar-cal=23 Odnośnik do komentarza
Tonystark Opublikowano 12 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Z tego co czytam na stronie było posada on sztywne osie, natomiast jeśli chodzi o pomysł z mtb to myślałem nad tym tematem przysiadałem się do tegorocznego procalibra 8 ale pozycja mimo wszystko była bardziej pochylona, marlin znowu jest słabo wyposażony, potrzebował bym roweru o geometrii bardziej wygodnej, rozważałem jeszcze coś z innej beczki no specjalized sirrus x 4.0 z małą amortyzacja. Ten unibike wydawał mi się godna propozycja. Kilka miesięcy temu rozważałem marina dsx FS ale czytałem na tym forum perypetie z nim związane. Nie chciał bym ramy karbonowej ze względu na to że będę woził od czasu do czasu sakwy i ciągnął za sobą wózek z dzieckiem. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Musisz porównać geometrie tych rowerów. Żeby sprawdzić czy faktycznie masz coś do wygrania w tym Xenonie. Teraz się przyjrzałem opisowi i faktycznie rower ma sztywne osie w systemie szosowym. Czy to dobrze? To zależy 🙂 Sirrus to ma kokpit wywalony w kosmos. Miałem taki rower. Na utwardzone drogi dobry rower. Ale cross czy MTB bardziej uniwersalny. Natomiast nie dadzą chyba tak wysoko kokpitu jak w Sirrus. Odnośnik do komentarza
Tonystark Opublikowano 4 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Czy orientujesz się jaki max szerokość opony wejdzie do sirrusa ? W checkpoincie wchodziło chyba max 45 ale jeździłem na 42 na mleku o było fajnie komfortowo Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Nie wiem. Ramy się zmieniają z roku na rok. W moim Diverge z roku chyba 2019 wchodzi maks 42 mm. W najnowszym chyba już 2 cale. Mam starą przełajówkę Crux do jazdy po mieście. Z tułu mam 42 mm, bo tylko tyle tam wchodzi, z przodu 45 mm. Uważam to za dobry stosunek szybkość/komfort. Odnośnik do komentarza
Tonystark Opublikowano 2 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Idąc Twoim tokiem myślenia czy jesteś w stanie polecić sensowny rower mtb z możliwie najwygodniejszą / rekreacyjną geometrią ? Który posiadał by min. Sztywne osie ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Trzeba porównać geometrię. Torpado Storm był na pewno rekreacyjny. Nie wiem jak ma się geometria Rockriderów z Decathlonu w stosunku do niego. Wiele osób tu na forum miało jedne i drugie. Najbardziej rekreacyjną pozycję dawał zawsze Cube ale poprzednie modele nie miały sztywnych osi. Nie wiem jak teraz. Osobą mającą problemy z pozycją, szukającą coś komfortowego był na pewno @krix Zapytajmy go jak zmodyfikował Rockridera i jak mu się na nim jeździ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi