kryptoszosowiec Opublikowano Niedziela o 18:41 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:41 Cześć, Wczoraj wziąłem się za serwis szosy po sezonie. Stwierdziłem że przesmaruję śruby, bo część z nich wkręciłem 3 lata temu i nie ruszałem. Doszedłem do haka przedniej przerzutki, który dokręcony jest do ramy przez nitonakrętki. Miałem wkręcone śruby nierdzewne, ale stwierdziłem że skoro mam oryginalne zapasowe, to ich użyję. Górną dokręciłem normalnie, a dolna kręciła się nieskończoność. Odkręciłem, obejrzałem, gwint był cały zarówno na śrubie jak i ramie. Podejście nr dwa i znowu to samo, czyli góra się dokręciła, dół tylko kręcił od któregoś momentu. Obejrzałem śruby, zarówno oryginalne jak i nierdzewne są identyczne. Nierdzewne mają tylko nieco większy stożek, ale są to małe różnice. Nie mając nic do stracenia, użyłem starych nierdzewnych śrub. No i cyk, zero problemów, dociągnięte na niecałe 5Nm zgodnie z instrukcją. Dzisiaj stwierdziłem że sprawdzę jeszcze raz, bo to brzmi jak jakiś absurd. Wykręciłem dolną śrubę, wkręciłem oryginalną i się kręciła. Wkręciłem nierdzewną i problem zniknął. Ktoś ma jakieś wyjaśnienie o co tu może chodzić? Gwint jest cały, bo gdyby tak nie było, to na resztkach gwintu przecież bym nie dociągnął do prawie 5Nm. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano Poniedziałek o 06:26 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 06:26 coś nie trzyma wymiaru. Nitonakrętkę masz w plusie, śrubę masz w lekkim minusie i się ślizga. Może być też tak, że ta oryginalna jest za krótka i nie dochodzi do działającego gwintu. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano Poniedziałek o 06:50 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 06:50 Nitonakrętka obraca się w ramie. Jeśli jesteś w stanie wkręcić w nią śrubę tak, że przejdzie na przelot to można próbować ją "donitować" - przed łeb śruby nakręcasz nakrętkę, dajęsz podkładkę i taki zestaw wkręcasz w nitonakrętkę żeby kawałek gwintu przez nią przeszedł (na przelot). Potem trzymasz łeb śruby w miejscu i odkręcasz nakrętkę tak żeby zaczeła ciągnąć śrubę w nitonakrętce. Z wyczuciem. Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano Poniedziałek o 06:58 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 06:58 Słyszałem o tej metodzie, ale nie będę ruszał. Dokręciłem, trzyma się, więc zostawię. Doświadczenie pokazuje że "lepsze największym wrogiem dobrego". Akurat tak się złożyło, że SerwisBajka na YT wrzucił filmik z wymiany nitonakrętek. Tylko się zastanawiam, czy są to te same nitonakrętki co przy koszykach na bidon. 38 minut temu, Oskarr napisał(a): coś nie trzyma wymiaru. Nitonakrętkę masz w plusie, śrubę masz w lekkim minusie i się ślizga. Może być też tak, że ta oryginalna jest za krótka i nie dochodzi do działającego gwintu. Ta oryinalna jest może z 1mm krótsza, bo obdywie są M5x16, więc róznica jest znikoma. Także na 1mm gwintu raczej bym 5Nm nie dokręcił. Obstawiam albo że nitonakrętka się obraca, albo to co napisałeś, chociaż wtedy pewnie bym widział jakieś opiłki metalu a ich nie było. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano Poniedziałek o 07:21 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 07:21 22 minuty temu, kryptoszosowiec napisał(a): Słyszałem o tej metodzie, ale nie będę ruszał. Dokręciłem, trzyma się, więc zostawię. Doświadczenie pokazuje że "lepsze największym wrogiem dobrego". Akurat tak się złożyło, że SerwisBajka na YT wrzucił filmik z wymiany nitonakrętek. Tylko się zastanawiam, czy są to te same nitonakrętki co przy koszykach na bidon. Ta oryinalna jest może z 1mm krótsza, bo obdywie są M5x16, więc róznica jest znikoma. Także na 1mm gwintu raczej bym 5Nm nie dokręcił. Obstawiam albo że nitonakrętka się obraca, albo to co napisałeś, chociaż wtedy pewnie bym widział jakieś opiłki metalu a ich nie było. jakby się nitonakrętka obracała, to by się obracała w obu przypadkach. Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano Poniedziałek o 07:31 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 07:31 To też prawda. No nic, póki się trzyma, nie będę ruszał. W zasadzie nawet po 3 latach, kompletnie nie miałem problemu żeby odkręcić te śruby, więc pewnie nie będę już ich ruszał wcale, a napewno nie przez kolejne lata. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano Poniedziałek o 16:05 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 16:05 Wiec jesli nitonakrętka się nie obracała w ramie to straciła gwint w środku. Chyba, że w miejsce śrub M5 wkręcasz M4 Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano Poniedziałek o 16:06 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 16:06 Wkręcam M5 w M5. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi