Skocz do zawartości

Lekkie koła MTB do 2 tys zł

Rekomendowane odpowiedzi

Brzmi dobrze. Oqo to albo marka własna Orbea albo firma powiązana z Orbea. Dodają ich koła to praktycznie każdego roweru Orbea.
Natomiast jak wchodzimy w koła carbon to mają one mieć dwie cechy. Sztywność i niską wagę. Tu element niskiej wagi jest taki sobie.

Tu znowu mamy Newmeny w tej samej cenie i chyba ok. 150 gramów lżejsze:
NEWMEN Advanced SLA30 koła MTB 29 carbon DtSwiss Roval Enduro Trail DH Zielona Góra • OLX.pl

1 minutę temu, jajacek napisał(a):

Brzmi dobrze. Oqo to albo marka własna Orbea albo firma powiązana z Orbea. Dodają ich koła to praktycznie każdego roweru Orbea.
Natomiast jak wchodzimy w koła carbon to mają one mieć dwie cechy. Sztywność i niską wagę. Tu element niskiej wagi jest taki sobie.

Tu znowu mamy Newmeny w tej samej cenie i chyba ok. 150 gramów lżejsze:
NEWMEN Advanced SLA30 koła MTB 29 carbon DtSwiss Roval Enduro Trail DH Zielona Góra • OLX.pl

ino ja mam shimano microspline.... ale jestem otwarty na inne propozycje

Dobrze jak koła są na piastach DT Swiss bo łatwo kupić do nich bębenek jakby co.
No i bębenki alu ulegają zniszczeniu. A do DT Swiss idzie kupić stalowy. Co zrobiłem.

Natomiast generalnie koledzy mechanicy odradzają zakup kół używanych. A już szczególnie karbonowych
Sam też chciałem kupić używki alu ale mi wyperswadowali. Więc koła powinny być w miarę pewne.
Sugeruję spojrzeć na wyprzedaże w Bike Discount, Bike24, Bike Components i R2Bike
@mike21 Jakie jeszcze niemieckie sklepy mogą mieć koła w dobrej cenie?

Takie koła chyba testowałem. Gość sprzedaje nówki. Ważyły 1500 i były bardzo komfortowe.
Sam bym chętnie takie kupił:
Koła MTB Specialized Karbonowe Roval Control Carbon 29 6B XD DT SWISS Lublin • OLX.pl

Przed zakupem należy sprawdzić realną wagę i szerokość obręczy.
Te testowałem, 29 mm wewnętrznie:
Roval Control 29 Carbon wheels review - Wheelsets - Wheels

7 godzin temu, manieksl napisał(a):

a co sądzicie o tym?

https://lemonbike.eu/produkt/ztr-crest-mk4-straightpull/#configuration

gdzieś czytałem, ze te obręcze są fatalne....moze ktos to potwierdzic? W cenie 2500 udało mi się zejsc do 1500gram

Są wyjątkowo delikatne, ciężko się uszczelniają na mleku oraz wąskie.

7 godzin temu, jajacek napisał(a):

Dobrze jak koła są na piastach DT Swiss bo łatwo kupić do nich bębenek jakby co.
No i bębenki alu ulegają zniszczeniu. A do DT Swiss idzie kupić stalowy. Co zrobiłem.

Natomiast generalnie koledzy mechanicy odradzają zakup kół używanych. A już szczególnie karbonowych
Sam też chciałem kupić używki alu ale mi wyperswadowali. Więc koła powinny być w miarę pewne.
Sugeruję spojrzeć na wyprzedaże w Bike Discount, Bike24, Bike Components i R2Bike
@mike21 Jakie jeszcze niemieckie sklepy mogą mieć koła w dobrej cenie?

Właściwie bike24 od kiedy zrobili polską lokalizację to rzadko kiedy ma jakieś okazyjne ceny. B-d miewają świetne ale bardzo szybko (to są pojedyncze godziny) jak się towar rozchodzi. Czasami, ale ostatnio rzadko rosebikes odsprzedaje w dobrej cenie swoje zapasy magazynowe z niezbudowanych rowerów. Bike-components lata świetności ma za sobą. R2 drogi jest generalnie.

Co.do.używanego węgla to ja jestem na nie na każdy używany, węglowy komponent, szczególnie ramy, widelce, kierownice, mostki.