Skocz do zawartości

Czy te podzespoły będą kompatybilne?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie jako że ja na rowerze tylko potrafię jeździć i psuć 😆 chciałam poprosić o małą poradę czy połączenie takich części napędu ma sens bo cos tam czytałam ale wolę dopytać a więc do rzeczy.

Napęd 2x10 

Manetki slx sl m 660 3x10 ( podobno obsłużą 2 tarcze  przodu )

Przerzutka tylna shimano xt rd t 8000

Korba Shimano daore FC M4100 36/26

Kaseta shimano daore ca Hg50 11/36

Brzmi dobrze. Korba może być niemal każda. Bo wszystkie korby 9/10/11 rzędowe są kompatybilne. Jest tylko jedna sprawa, której trzeba dopilnować czyli linia łańcucha. Jeśli rower ma poszerzone piasty, np. w standardzie Boost. To korba to powinna uwzględniać. Do jakiego to ma być roweru?
Kaseta jakakolwiek, która ma tyle rzędów co łańcuch, który chcesz zastosować.
Lewa manetka jakakolwiek co 2/3 rzędy obsługuje. Może być ta co podałaś, może być też np ta:
LEWA DŹWIGNIA PRZERZUTKI DEORE DO TREKKINGU 2/3X10-RZĘDOWA

Z nowych amortyzatorów w tej cenie raczej nie. Szukaj ew. po wyprzedażach (obecnie nie ma) głównie w sklepach niemieckich albo hiszpańskich np. Judy Gold z prostą sterówkę i osią 100x5 (qr). Na dzisiaj to koszt w okolicy 300EUR ale zdarzają się po 100-120 na wyprzedażach. To jest absolutne minimum jesli chodzi o jakąś zmianę na plus. Niestety masz standard ramy i kół z ubiegłego stulecia dlatego ciężko o coś sensownego w dobrej cenie.

Do tego roweru lepsza przerzytką z tyłu będzie rd-m6000.

Zobacz u nas w miarę nowe na OLX i Allegro. Ludzie zdejmują RockShox Judy, RockShox Recon czy Manitou Marhor i sprzedają za ok. 500. Tylko pytanie czy masz prostą rurę sterową czy zwężaną? Bo to ma znaczenie. Nie wiem tego. Podaj rocznik albo specyfikację ze strony producenta.
Edit: już widzę że z 2021. Zaraz sprawdzę
To jest to?
Marlin 5 - Trek Bikes (PL)

To jest rower mający prostą rurę sterową i koła pod szybkozamykacz czyli tzw. QR.

Ten amortyzator jest bardzo dobry i pasuje ale wymaga wymiany przedniego koła:
Amortyzator Rock Shox Recon Silver nowy Włoszczowa • OLX.pl

Ten jest nowy z gwarancją i pasuje bez przeróbek. Ze znanego mi sklepu:
Amortyzator Rock Shox Judy TK 29 1 1/8" qr9 Air Bolesławiec • OLX.pl

Widzę że kilka mają tych amorów w Bikestacji.
Możesz napisać do nich maila. Jak mi napiszesz na prv to Ci podam prywatnego do jednego z właścicieli.