Skocz do zawartości

[hamulce] MT4100, zacisk MT410 - zmiana na jakie?

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Veriv napisał(a):

No wlasnie, jak przebiegla zmiana klocków i czy stare nie byly zużyte.

Tak w praktyce to przy kazdej zmianie klockow przelewam układ od dołu, bez tego chyba bym srubokrętem tłoczki rozpychał by wepchac nowe klocki. Moze po prostu teraz szybciej jest wyzsze ciśnienie w układzie

Nie wiem czy to do mnie, ale odpowiem 😉

Stare nie były zużyte, nie były nadpalone, prawie nowe, widocznie dotarte. Nowe weszły normalnie i praktycznie bez regulacji. Odpowietrzyłem, a właściwie nie odpowietrzyłem, bo nawet najmniejszego bąbelka nie było. Swoją drogą już zapomniałem jakie to proste w MTB przy shimano, mając wieloletnią styczność w szosach i gravelach głównie ze sramem i zabawą na dwie strzykawki...

Klocki spaliłem raz w życiu, ale tak porządnie wiele lat temu. Na nowiutkich obręczach karbonowych, świeżych klockach do karbonu i nowiutkich hamulcach dura-ace, radośnie spaliłem klocki do tego stopnia, że obręcz się rozwarstwiła. I reszta urlopu w Bieszczadach była już z jednym kołem aluminiowym ze sklepu w Ustrzykach 😁, od tej pory się nauczyłem.

13 godzin temu, Veriv napisał(a):

@mike21 teraz zauwazylem, super rozpisane czym sie róznią rózne generacje shimano. Swoją droga to az smieszne jak malo sie roznią kolejne generacje.

A co do płynu hamulcowego, to myslalem ze mozna lac kazdy płyn zgodny z wymaganym DOT, ale doczytalem ze Sram stosuje płyn o troche wyższej temperaturze wrzenia niz standardowy płyn. To alternatywą dla sramowskiego płynu hamulcowego byłby np Motul RBF 660, ktory ma temperature wrzenia pewnie ze 100 stopni celcjusza wyżej niż Sram - płyn nabiera wilgoci jak sie zagotuje wiec pewnie RBF przeżyje lata. Skoro Sram stosuje troche lepszy plyn, to widac mają z tym problem.

SRAM leje DOT4 lub DOT5.1 (zależnie od miejsca produkcji), a w niektórych modelach już się nawrócili na olej mineralny. I tak spojrzałem do tabelki i wychodzi, że DOT4 ma punkt wrzenia 230 stopni, DOT5.1 260 stopni, ale... Zawilgocony DOT4 już tylko 150 stopni i DOT5.1 180 stopni. Po prostu trzeba zmieniać okresowo bo wychwytuje wodę z powietrza nawet stojąc na półce w niedokręconej butelce.

Dla porównania temp wrzenia oleju Shimano to 260-270 sotpni, dodatkowo nie wchłania wody więc nawet z czasem niewiele się zmienia.

W przypadku oleju shimano znam przypadki 15 letnich hamulców, które nigdy nie były przelewane i są w ciągłym użyciu 😉

Mój kumpel zaliczył glebę na zjeździe z Cisnej, na agrafce, na Małej Pętli Bieszczadzkiej. Mało go nie zdekapitowało, bo tam jest barierka. Natomiast nie kojarzę tam jakichś dużych sztywności. Dużej pętli nie jechaliśmy. W góry zawsze jeździliśmy na kołach aluminiowych. Karbony tylko na płaskim. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

Godzinę temu, jajacek napisał(a):

Mój kumpel zaliczył glebę na zjeździe z Cisnej, na agrafce, na Małej Pętli Bieszczadzkiej. Mało go nie zdekapitowało, bo tam jest barierka. Natomiast nie kojarzę tam jakichś dużych sztywności. Dużej pętli nie jechaliśmy. W góry zawsze jeździliśmy na kołach aluminiowych. Karbony tylko na płaskim. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

Tak jak mówiłem, młody, gniewny i głupi 🙃już nie pamiętam dokładnie gdzie to było, czy na pętli, czy na dojeździe do niej (bo nocowaliśmy, lekko z boku pętli).

Jacku, mała pętla nie przechodzi przez Cisną. Duża tak.

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka