Skocz do zawartości

Po myciu coś mi piszczy z tyłu w czasie jazdy

Rot

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę na własne życzenie, bo mówili "nie myj roweru na myjce", nie posłuchałem i teraz mam za swoje.

Rower był trochę brudny, szczególnie mi przeszkadzał oblepiony do czerni napęd, więc wybrałem się ostatnio na myjkę i wypucowałem rumaka na błysk. Caly nagar i brud z napędu znikł razem z moją godnością, kiedy okazało się, że to nie ptaszki ćwierkają, ani zaczepiona ogonkiem myszka nie popiskuje, tylko coś bliżej nie zidentyfikowanego popiskuje sobie w czasie jazdy. 

Słychać to tylko w czasie pedałowania (lub obracania koła w odwrotną stronę), ale być może dlatego że w przeciwnym razie wolnobieg to zagłusza - nie wiem, ale wydaje mi się że po prostu się tocząc ten dźwięk znika. 

Wnioskuję stąd, że dźwięk musi być w jakiś sposób powiązany z poruszaniem się napędu - którego elementu - nie wiem. 

Nie brzmi to jak suchy łańcuch, bo ten wydaje mi się że bardziej by zgrzytał lub grzechotał jednak, pozostają więc kółka przerzutki lub coś w kasecie, jednak dla pewności wolę zapytać was, czy macie swoje podejrzenia co mogło pójść nie tak, jak to zdiagnozować i naprawić. 

1 minutę temu, DEFTONES napisał(a):

Sam to przerabiałem miesiąc temu. Kółeczka przerzutki. Ruda lubi od środka się gromadzić i potem piszczy. Można wyczyścić i przesmarować, co powinno rozwiązać problem. Ale jeżeli jest możliwość, to najlepiej wymienić na łożyskowane - łańcuch o niebo lżej się kręci.

Są jakieś sensowne pasujące do Deore? Kompletnie nie ogarniam kompatybilności / rynku, na Decathlon nie widzę co jest co. 

Kółka w tych poniżej XT (czyli na łożyskowaniu ślizgowym) tak czy inaczej kręcą się na sucho po kilku jazdach od smarowania. Nie ma tam żadnych uszczelnień, które trzymałyby smar w miejscu gdzie występuje tarcie.

Kółka od XT można wstawiać, istotne jest tylko żeby miały tyle samo zębów. W przypadku M5100 i M6100 pasują te od M8100-SGS. Do M4100/M4120 i M5120 pasują te z M8000. 

4 godziny temu, DEFTONES napisał(a):

Ilu rzędowy napęd? Bo Deore to jest od dawna na rynku i teoretycznie nic konkretnego nie mówi.

Jak 12 rzędowe, to śmiało można kupić te od XP (kod producenta Y3FW98010). Sam tak zrobiłem i jestem w szoku, jak lekko kręci się łańcuch w porównaniu do oryginalnych. 

11.

3 godziny temu, mike21 napisał(a):

Kółka od XT można wstawiać, istotne jest tylko żeby miały tyle samo zębów. W przypadku M5100 i M6100 pasują te od M8100-SGS. Do M4100/M4120 i M5120 pasują te z M8000. 

Ogółem to w sumie istotne może być - to jest XC100, nie za bardzo wiem która wersja Deore tam siedzi i jak to sprawdzić.