arsen1974 Opublikowano Sobota o 10:12 Udostępnij Opublikowano Sobota o 10:12 Dzień dobry Założyłem dzisiaj konto. Chcę kupić rower do jazdy po mieście i częsciowo do jazy po lesie. Wybrałem kilka modeli . Miałbym prośbę o doradzenie najlepszego z nich lub jakąś swoja sugestię do 4,5 tysiąca. Mam 185 cm wzrostu KELLYS SPIDER 90 w cenie 3000, KELLYS GATE 70 w cenie 4300,R-RAYMON HardRay Nine 6.5 w cenie 4200 ,SENSA Merano Evo SLE 4200 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Sobota o 17:38 Udostępnij Opublikowano Sobota o 17:38 Do lasu najlepszy oczywiście MTB. Do miasta może niekoniecznie ale jak na przykład lubię na MTB jeździć po mieście. Może nie jedzie się za szybko ale jest komfort, bardzo szybki dosięg do hamulców i żadne mniejsze schody czy krawężniki nie straszne. W tej cenie wykluczyłbym raczej tzw. rowery muzealne. Czyli takie co nie mają sztywnych osi, porządnego amora czy hamulców. Kellys Spider nie ma sztywnych osi, ma nędzny amor i atrapę zamiast hamulców. Jeździć się na nim da tylko po co? Raymon HardRay ciężka krowa, ponad 14 kg. Jakiś dziwoląg, który ma tylną oś na zwykły szybkozamykacz 9x135 a napęd 1x12, który nie powinien być w ogóle stosowany z taką piastą. Reszta całkiem niezła tylko koła muzealne. Wynika z tego że ta rama waży tonę. Odradzam. Sensa Merano kolejny rower słabo skonfigurowany. Rama ze sztywną osią. Najtańsza wersja RockShoxa Recona. Napęd Deore 1x12 Spowalniacze trekkingowe zamiast hamulców MTB. Koła nie opisane, brak info o obręczach. Na co warto zwrócić uwagę to jeśli chcemy komfortu, to nie chcemy sztycy posiodłowej 31.6 mm tylko 27.2 mm. Bo gruba sztyca dramatycznie obniży komfort tyłu roweru. Kellys Gate 70. Ogólnie rowery Kellys Gate to był przez kilka lat hit sprzedażowy i sprawdzona konstrukcja. Rama ma sztywną oś w nowoczesnym standardzie Boost. Jest to dość ciężka rama ze standardowego alu 6061 Dobry amor RockShox Recon Gold. Korba XT, manetki SLX, przerzutka XT. Tu brak zastrzeżeń Hamulce Shimano MT410. Takie trochę lepsze spowalniacze. Ale po mieście i do parku da się żyć. Koła nędzne, takie jak Kellys daje od lat, muzealnego typu, od dawna niestosowane w MTB. Ogólnie całkiem w porządku. Więc z tych czterech Gate 70 bije wszystko. O ile za te 4300 ma taką specyfikację. Alternatywą jest Radon Jealous 8.0 z Niemiec za 830 Euro. Można spojrzeć czy nie da się wyrwać w dobrej cenie Rockrider XC 100 lub Rockrider XC 720 NX z Decathlonu. Te mają sporo lżejsze ramy. No i można jeszcze czasem trafić jakąś odmianę Merida Big Nine Lite na dobrej i dość lekkiej ramie. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Sobota o 18:14 Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:14 Do lasu najlepszy oczywiście MTB. Do miasta może niekoniecznie ale jak na przykład lubię na MTB jeździć po mieście. Może nie jedzie się za szybko ale jest komfort, bardzo szybki dosięg do hamulców i żadne mniejsze schody czy krawężniki nie straszne. W tej cenie wykluczyłbym raczej tzw. rowery muzealne. Czyli takie co nie mają sztywnych osi, porządnego amora czy hamulców. Kellys Spider nie ma sztywnych osi, ma nędzny amor i atrapę zamiast hamulców. Jeździć się na nim da tylko po co? Raymon HardRay ciężka krowa, ponad 14 kg. Jakiś dziwoląg, który ma tylną oś na zwykły szybkozamykacz 9x135 a napęd 1x12, który nie powinien być w ogóle stosowany z taką piastą. Reszta całkiem niezła tylko koła muzealne. Wynika z tego że ta rama waży tonę. Odradzam. Sensa Merano kolejny rower słabo skonfigurowany. Rama ze sztywną osią. Najtańsza wersja RockShoxa Recona. Napęd Deore 1x12 Spowalniacze trekkingowe zamiast hamulców MTB. Koła nie opisane, brak info o obręczach. Na co warto zwrócić uwagę to jeśli chcemy komfortu, to nie chcemy sztycy posiodłowej 31.6 mm tylko 27.2 mm. Bo gruba sztyca dramatycznie obniży komfort tyłu roweru. Kellys Gate 70. Ogólnie rowery Kellys Gate to był przez kilka lat hit sprzedażowy i sprawdzona konstrukcja. Rama ma sztywną oś w nowoczesnym standardzie Boost. Jest to dość ciężka rama ze standardowego alu 6061 Dobry amor RockShox Recon Gold. Korba XT, manetki SLX, przerzutka XT. Tu brak zastrzeżeń Hamulce Shimano MT410. Takie trochę lepsze spowalniacze. Ale po mieście i do parku da się żyć. Koła nędzne, takie jak Kellys daje od lat, muzealnego typu, od dawna niestosowane w MTB. Ogólnie całkiem w porządku. Więc z tych czterech Gate 70 bije wszystko. O ile za te 4300 ma taką specyfikację. Alternatywą jest Radon Jealous 8.0 z Niemiec za 830 Euro. Można spojrzeć czy nie da się wyrwać w dobrej cenie Rockrider XC 100 lub Rockrider XC 720 NX z Decathlonu. Te mają sporo lżejsze ramy. No i można jeszcze czasem trafić jakąś odmianę Merida Big Nine Lite na dobrej i dość lekkiej ramie. Jacek, jeszcze jedna istotna informacja - co, jeśli komuś zależy na napędzie 2x (nawet jeśli rower nie ma takowej przy kupnie, ale ma ramę ku temu zaprojektowaną). I z tych rowerów wchodzi w grę Merida Big Nine Lite. Nie wiem, jak Kellys. Niestety nie Radon.Rockridery - wg niektórych sprzedawców można wstawić 2x do Xc 100/Race 700(20), wg innych nie. Ogólnie wyczuwa się nie do końca zorientowanie działu Decathlonu. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Sobota o 18:23 Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:23 Jesli ktos ma takie potrzeby to warto to sprawdzic przez zakupem. Jezdzilem na 2x i na 1x. Do jazdy rekreacyjnej 1x11 wydaje sie w pelni wystarczajacy. Do szybkiej jazdy po plaskim 2x jest lepszy. Ale tylko jesli mamy od dolu koronki co jeden. A takie sa dopiero w napedzie 2x12 na kasecie Shimamo GRX 11x36 Chyba ze ktos zalozy kasete szosowa do innego nepedu. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Sobota o 18:48 Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:48 Jesli ktos ma takie potrzeby to warto to sprawdzic przez zakupem. Jezdzilem na 2x i na 1x. Do jazdy rekreacyjnej 1x11 wydaje sie w pelni wystarczajacy. Do szybkiej jazdy po plaskim 2x jest lepszy. Ale tylko jesli mamy od dolu koronki co jeden. A takie sa dopiero w napedzie 2x12 na kasecie Shimamo GRX 11x36 Chyba ze ktos zalozy kasete szosowa do innego nepedu.Tu mówimy głównie o 1 x 12 w wersji MTB. Co sądzisz o takim napędzie do rekreacji? Poza tym, że droższy w eksploatacji.A jakiś napęd MTB 2 x 10/11 będzie odpowiedni do szybkiej jazdy po płaskim? Chodzi o to, żeby ten MTB stał się wszędołazem i wszystkojazdem maksymalnie uniwersalnym. A więc pod górkę ale i po płaskim. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Sobota o 18:52 Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:52 Jesli ktos ma takie potrzeby to warto to sprawdzic przez zakupem. Jezdzilem na 2x i na 1x. Do jazdy rekreacyjnej 1x11 wydaje sie w pelni wystarczajacy. Do szybkiej jazdy po plaskim 2x jest lepszy. Ale tylko jesli mamy od dolu koronki co jeden. A takie sa dopiero w napedzie 2x12 na kasecie Shimamo GRX 11x36 Chyba ze ktos zalozy kasete szosowa do innego nepedu.Albo jeszcze inaczej stawiając pytanie - da się, mając do dyspozycji koła pod napęd Shimano zrobić własnie takie idealne 2x ? Tanie w eksplo i elastyczne. 2 x 10? 2 x 11?Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Sobota o 19:04 Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:04 Jesli ktos ma takie potrzeby to warto to sprawdzic przez zakupem. Jezdzilem na 2x i na 1x. Do jazdy rekreacyjnej 1x11 wydaje sie w pelni wystarczajacy. Do szybkiej jazdy po plaskim 2x jest lepszy. Ale tylko jesli mamy od dolu koronki co jeden. A takie sa dopiero w napedzie 2x12 na kasecie Shimamo GRX 11x36 Chyba ze ktos zalozy kasete szosowa do innego nepedu.A może odpowiedzią na przekosy i zużywający się szybko 1 x 12 jest NIE 2x10 czy 2x11, ale 2 x 12 z kasetą 11 - 42(?) ?Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Sobota o 20:06 Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:06 Porownaj stopniowanie. 11-13-15-17 nie nadaje sie do szybkiej jazdy. W 2x10 mialem korbe 36x22 i kasete 11x36. Taki naped jest tani w eksploatacji, ma duza rozpietosc ale ma kipeskie stopniowanie. Oczywiscie ze naped 1x zuzywa sie szybciej niz 2x. Ja planuje przejsc na 2x12. Odnośnik do komentarza
arsen1974 Opublikowano Niedziela o 09:18 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 09:18 Dziękuję bardzo za obszerną odpowiedź. Przejrzę Pana propozycje . Z tych które wymieniłem też byłem najbardziej za Kellys Gate70 ale byłem ciekawy opinii bardziej zaznajomionych ludzi w temacie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi