Skocz do zawartości

Po przeróbce na a-head szpara pod mostkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Przerobiłem układ kierowniczy na A-Head wstawiając amortyzator Suntour NEX HLO, stery ACCENT HSI-EXE oraz mostek ACCENT Lark. Do tego użyłem pierścieni dystansowych Neco. Niby wszystko ok, ale po złożeniu zauważyłem dość sporą szczelinę (ok 0.7 mm) z jednej strony pod mostkiem. Nie da się szczeliny pozbyć dokręcając śrubę, stery weszły równo. W zasadzie jedyna możliwość, jaka przychodzi mi do głowy do krzywy mostek lub rama. Nie mając innego pomysłu przeszlifowałem z jednej strony górny pierścień i jakoś się spasowało, natomiast nie jest to rozwiązanie, z którego byłbym zadowolony. Boję się, że nierówny nacisk rozwali stery. Nie mam pomysłu co robić poza kupnem innego mostka.

1745958665515.thumb.jpg.0ee2c46341efdbe4fcfc0accaa671e32.jpg

Tak na wszelki wypadek zapytam - czy rura sterowa kończy się ~5mm poniżej krawędzi mostka ?

Jak masz jakiś Decathlon w pobliżu to kup mostek i przymierz - zawsze możesz zwrócić.

Jak nie pomoże to sprawdzałbym suwmiarką główkę ramy ze sterami czy z każdej strony jest taki sam wymiar - jeżeli nie to zmierzyłbym samą główkę ramy. Jak krzywa to ramę trzeba dać do serwisu rowerowego żeby splanowali.

Odległości pomierzyłem, rama wydaje się równa, od krawędzi motka rura sterowa jest krótsza o ponad 5 mm, pokrywka sterów jest od kompletu ze sterami i tej samej firmy co mostek.

Natomiast dzisiaj pożyczyłem mostek z roweru córki i okazuje się, że leży jak ulał, nie ma żadnych szczelin. Zatem wychodzi, że to jednak mostek jest trefny, dziwna sprawa zawsze myślałem, że Accent robi w miarę porządny osprzęt. Nic, szukam nowego mostka a szkoda, bo ten mi pasował.