keczup Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Uszanowanie, Jakiś czas temu zakupiłem rower elops 920e. Rower ogólnie jest ok, ale jeżdżę trochę na nim po lasach w drodze do pracy i delikatnie bolą mnie plecy od jazdy po korzeniach drzew, kamykach, itp - raczej przez to, ze rower jest dosyć ciężki i sztywny - amortyzator jest lipny, opony są napompowane prawie na max, siodełko jest z jakiejś gumy. Myślałem, ze to co mógłbym zrobić, to 1) wymienić siodełko na jakieś np. ze sprężynami 2) dać szersze opony? teraz są 1,75" 29" (44-622) Co o tym myślicie? Będę wdzięczy za sugestie 😉 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Zmniejsz ciśnienie w oponach.Sprawdź sobie w kalkulatorze ciśnienia ( np silca) jakie powinno być i dopiero zacznij kombinować co dalej. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu W miarę możliwości omijaj korzenie, a przejeżdżając przez nie podnoś się. Kamyki to możesz oponami wytłumić, ale z korzeniami to i 29x2.6" nie poradzą sobie na niskim ciśnieniu. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Na zero korzeni gumami nie wytłumisz ale komfort i tak wzrośnie nieporównywalnie. Niemniej do tego roweru max szerokość gumy to strzelam 1,9 więc o komforcie należy zapomnieć. Są niby sztyce amortyzowane, ale one zżerają energię pompowaną do układu napędowego przez pedałującego. Odnośnik do komentarza
keczup Opublikowano 2 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Właśnie mogę spuścić trochę powietrza, ale nie za dużo - ważę 105kg, akumulator jest z tylu, wiec masa ciężaru spoczywa na tylnej oponie. Raczej ona musi być mocno napompowana, inaczej zaraz pokrzywie obręcze. Teraz mysle nad sztyca amortyzowana: suntour sp12 + opony 2,4" - na szerokość powinny się zmieścić, tak jak sprawdzałem miarka, to wejdą 😄 Ale nie mam pewności na 100%. Amortyzator z przodu to SUNTOUR NEX 63mm 29" Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi