Skocz do zawartości

Rower crossowy do 5/6 tysięcy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie dotyczące dość specyficznego roweru crossowego, do rzeczy czy jest na naszym rynku rower crossowy z powietrznym amortyzatorem i sztywnymi osiami zarówno z przodu jak i z tyłu w cenie do max 6 tysięcy. Poszukuję takiej maszyny ponieważ potrzebuję roweru dość uniwersalnego, którym jeździł bym w proporcjach 70/30 (asfalt/ leśne drogi) nie chce rezygnować z prędkości oraz komfortu a tego niestety nie uświadczę w rowerze mtb (chyba że jest taki rower mtb). Milo widzianą możliwość zamontowania bagażnika ponieważ raz w roku wybieram się na jakiś kilku dniowy wypad bikepackingowy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam 

Godzinę temu, Tonystark napisał(a):

Witam mam pytanie dotyczące dość specyficznego roweru crossowego, do rzeczy czy jest na naszym rynku rower crossowy z powietrznym amortyzatorem i sztywnymi osiami zarówno z przodu jak i z tyłu w cenie do max 6 tysięcy. Poszukuję takiej maszyny ponieważ potrzebuję roweru dość uniwersalnego, którym jeździł bym w proporcjach 70/30 (asfalt/ leśne drogi) nie chce rezygnować z prędkości oraz komfortu a tego niestety nie uświadczę w rowerze mtb (chyba że jest taki rower mtb). Milo widzianą możliwość zamontowania bagażnika ponieważ raz w roku wybieram się na jakiś kilku dniowy wypad bikepackingowy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam 

Miałeś chyba Treka FX, potem gravela ?

Trochę ciężko pogodzić prędkość i komfort.

Podałem Ci kiedyś nazwę roweru crossowego ze sztywnymi osiami i amortyzatorem - Marin DSX FS. W budżecie się zmieści.

DSX jest szybki, amortyzator poprawia komfort ale tył jest sztywniejszy niż w karbonowym gravelu. No i pozycja jest na nim dosyć agresywna - można dać mostek i kierownicę ze wzniosem, ale jak wyprostujesz pozycję to pewnie będzie ciut wolniej 😉 

Wygodniejszą pozycję ma Spec Sirrus x4.0 - ma mikroamortyzację z przodu i sztywne osie. Pewnie kupisz w podanym budżecie. Z tym, że tu nadal opona max 42mm - więc szału z komfortem nie będzie. Wygodniejszy będzie karbonowy x5.0 - ale droższy.

Kupiłem stalową ramę ze stalowym widelcem, założyłem opony 2.35”, wygodne skórzane siodełko i jest wygodnie, pozycję mam jak na trekkingu - ale… jest wolniejszy od mojego gravela i mtb 😂. Nie mam z tym problemu, taki był zamysł że to taki szwendacz.

Żebyś miał szybko i względnie komfortowo to karbonowy gravel z amortyzatorem lub Diverge STR lub w wersji bardzo wygodnej full elektryk 😉

Są też gravele ale ze sztywnym widelcem, do których włożysz szybką oponę 2.2” Conti Raceking. Np do Diverge 27.5 x 2.1-2.2

Sirrus nie nadaje się do lasu. Chyba że jest to lasek typu parkowego. Można z grubsza powiedzieć że jest to według obecnej nomenklatury gravel z prostą kierownicą. Te 2 cm skoku które oferuje do jazdy po szutrach i gruntówkach jest wystarczające. Mam taki sam mikro amortyzator w gravelu Diverge.

W lesie w którym jest dużo korzeni tylko rower z pełnym amortyzatorem mającym chociaż 50 mm skoku ma sens. W moim amorze Fox jadąc po pełnej korzeni, zjazdów i podjazdów puszczy Kampinoskiej w ustawieniu w trybie sportowym, czyli nie w pełni otwartym, wykorzystuję do 80 mm skoku.

Jeździłem testowo w tym samym terenie na rowerze typu cross z amortyzatorem sprężynowym mającym 50 mm i oponach 2 cale. Dawał radę. Więc sądzę że do niezbyt agresywnej jazdy cross z amorem powietrznym RockShox Paragon Gold byłby wystarczający. Jego ograniczeniem jest szerokość opony do 45 mm. Ale na takiej w niezbyt trudnym terenie da się jeździć. Testowałem to w Górach Świętokrzyskich.

Cross jeśli będzie miał napęd 3x będzie znacząco szybszy na asfalcie.