Skocz do zawartości

Cross czy MTB dla pasjonata kulturystyki do 4-6 tys?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, czyli na ten moment jest raczej dobrze ustawione. Wsiadając na rower bez jazdy, SAG wynosi jakieś 17%, ale nie wiem, na ile taki test jest miarodajny. U mnie jazda po mieście nie wygląda zbyt klasycznie. Wczoraj sprawdzałem, na ile będę mógł na nim poskakać, więc przy dużym nacisku przed skokiem czy bardzo siłowych naciskach na przednią oś pracował w zakresie do 80% bez blokowania. To będzie u mnie najczęstszy schemat pracy amortyzatora podczas jazdy.

Blokadę mam z manetki, a przegląd zerowy został wykonany. Rower nigdzie nie stał, został rozpakowany i złożony dla mnie, ale jak ten przegląd zerowy został wykonany i co dokładnie zostało zrobione, to nie wiem.

Przy zablokowaniu i siłowym nacisku na przednią oś – 25 mm, ale generuję wtedy sporo powyżej 100 kg nacisku przy takich próbach.

Przejdę się najwyżej do serwisu, żeby zweryfikowali to jeszcze.

W dniu 28.01.2025 o 15:46, mike21 napisał(a):

Wersje A1 są wszystkie z wadą fabryczną (odklejają się ślizgi od goleni), wersje A2 rzekomo poprawione, niemniej to nie jest kompatybilne z częściami w innych 35mm RSów (czyli nie zmienisz ani tłumika ani nic ze sprężyny powietrznej)

Panowie, wrócę na chwilę do amorów:

@mike21 

1. Czyli ten amor może być wadliwy? RockShox 35 Gold RL. Chodzi o ten rower :

https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-8.0-hd-2

Jeśli tak, to  RockShox 35 Gold RL to potencjalna mina.

2. A co to za wynalazek? Fox 34 Float AWL, RAIL 2.0.  Radon zrobił taką małą seryjkę z FOXem, warte to jest coś? 
https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-8.0-hd-ms

3. Powiedzcie, skąd wziąć/kupić papierowy katalog Shimano? Lubię, jak mi papier szeleści w ręce i można na spokojnie pooglądać te wszystkie cuda. 

Ad. 1. Jeśli to nie jest jakiś leżak to pewnie poprawiona wersja A2. Na pierwszy rzut oka do rozpoznania po regulacji tł. odbicia - w A2 jest czarna plastikowa "łopatka" w A1 jest okrągłe pokrętło.

W każdym razie 35 to bardzo budżetowa konstrukcja i to czujesz na każdym kroku - wszystko co tylko się dało jest zrobione z plastiku, zrobili nietypowe średnice wewnętrzne goleni górnych przez co nic z oringami włącznie nie pasuje od Pike/Revel/Yari/Lyrik. Szczęśliwie pasują uszczelki kurzowe od wspomnianych widelców. Tłumik w 35 gold IMO wymaga większej lepkości oleju niż zalecane 5WT (na którym brak odczuwalnej regulacji kompresji).

Ad. 2. Fox AWL to jest wynalazek ostatnich lat - golenie górne od Rhytmów (więc z g... stopu i ze słabą anodą), dół nowy, wzmocniony. Tłumik rail (żywcem wyrwany z bombera z2, działa podobnie jak MC w RS, nie ma separacji powietrza i oleju. Do ambitniejszego terenu niż ubite ścieżki leśne i szutry raczej bym nie brał. No i przeznaczenie do ciężkich, tanich elektryków więc masa 2,2kg. Zdarzają się wyprzedaże na to w cenie 150-180EUR więc raczej specjalnie to nie schodzi.

Ad. 3. Ostatni papierowy miałem w rękach z czasów kiedy Shimano wprowadzało na rynek XTR 9xx (2012 chyba). To był ostatni jaki dostaliśmy. Nie wiem czy to jeszcze drukują.