Skocz do zawartości

CUBE attention HPA 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich .

Kilka dni temu zakupiłem rowerek . CUBE attention HPA  za 2200zl rowerek z 2020r  . Nowy suport i tylnie przeżytki Shimano deore xt z jakąś blokadą czy sprzęgłem w sumie nie wiem jakieś ładne i dobrze trzymające pedały .
Chciał usłyszeć wypowiedź kolegów czy to dobry rower i czy był wart tych pieniędzy ? Jedyne co wiem to,że deore xt to już w miarę osprzet . Na rowerku siedziałem może 20lat temu , głównie chciał bym jeździć po lasach ,polnych ścieżkach dużo asfaltu ale będę jeździł z małym dzieckiem więc nie zamierzam jakoś szalec. Rowerek ma koło 29 i ramę L do mojego wzrostu 182cm  waga 82/86kg . Rower piękny i naprawdę w super stanie . Podejrzewam,że z opisaniem sposobu użytkowania przez moją osobę rower na lata a może nawet przerost formy nad treścią ale wolę lepszą używkę niż nowy słaby rower . 

IMG_6692.jpeg

Mam też mały problem, od zeszłego roku przeglądam wpisy na waszym forum widziałem już sporo wypowiedzi i opinii jednak mam problem z rowerkiem dla żony . Znalazłem dwa CUBY na osprzęcie Shimano altus i alivio ale wiadomo 🙈 nie ten kolor a w tej cenie znalazłem dwa nowe modele kellys vanity 30 i vanity 50 problem w tym że żona chce vanity 30 tylko ze względu na barwy . Szukam rowerku do 2000 zł . Przeleciałem już tematy na forum czytałem wiele opinii bo szukałem od zeszłego roku ale problemu nie rozwiązałem nie wiem co jej kupić . Chciał bym względnie dobry rower za te pieniądze choć wiem że będzie go mało i delikatnie użytkowała .

Kup jej taki jaki chce, jaki się jej podoba - będzie zadowolona i Ty szczęśliwy 🙂

Z czasem, jak się wkręci w rowerozę i będzie narzekała, że coś źle działa, że nie jedzie, że do d...py ten rower to jej powiesz, że jej mówiłeś, że kolor nie jeździ i chciałeś jej kupić rower na dobrym osprzęcie ale nie chciała bo kolor be. Wtedy sprzedasz i kupisz lepszy bo może się przekona, że w rowerze osprzęt najważniejszy a nie kolor. A może będzie szczęśliwa na tym vanity 30 i nie będzie chciała niczego innego

@ADAM w przypadku używamych rowerów kluczowe znaczenie ma stan poszczególnych elementów. Tylna przerzutka często była (i jest) zakładana z wyższej grupy jako przynęta na leszcza. W tym przypadku raczej założona przez poprzedniego właściciela bo wygląda na m786 więc model starszy o 10 lat niż rower.

Co do realnej wartości - jeśli okaże się, że napęd już nie przyjmie nowego łańcucha, amortyzator ma wykwity rdzy poniżej uszczelek kurzowych a kapcie są spękane to trzeba będzie wyłożyć caĺkiem sporo kasy na doprowadzenie do stanu uźywalności. Jeśli z 2,2 zrobi się 3,5k to z całą pewnością nie był to interes życia.

IMG_6862.thumb.jpeg.92b32c779045bfe666f83e9e6b5c410b.jpegBardzo dziękuję za informację na tą chwilę wszystko wygląda ok opony wyglądają ładnie tyle jestem w stanie ocenić sam . Troszkę rozczarowany jestem wypowiedzią odnośnie  10 letniej przerzutki 😜ale już nic nie zrobię już kupiony oczami .Jeździć  cieszyć się i obserwować . Dziś jeździłem i w miarę przyjemny rowerek amor wygląda ładnie nie widzę żadnych kolorów czy syfu pracuje ładnie i cicho tyle zauważyłem 🙂 

Dziś zdecydowałem żeby kupić żonie bulls zarena 2 zamiast kellys  30 czy 50 rower się podoba jednak nie mam opcji przymierzyć myślałem o M i kole 27,5 na 165cm . W ogłoszeniu podane ramy 43 i 46 czyli M i L pytanie czy rower 27,5 z rama 43 to dobry wybór? 

kij wie. W mtb rozmiar mówi o długości rurki w którą wchodzi sztyca. Określa jak mocno możemy opuścić siodełko. Ja i moja luba mamy 2 bardzo podobne rowery, oba 17 cali (44 cm), u mnie sztyca ma 45 cm, u niej 35, u mnie mostek 8 cm, u niej 3,5, u mnie kierownica jest 7 cm pod siodełkiem, u niej na wysokości siodełka. U mnie górna rurka w ramie jest 2 cm dłuższa niż u niej, u mnie koła 29, u niej 27,5. 

Na oko powinno jej pasować 27,5 z 43" ramy. Koła 29" sprawiają, że rower mniej podskakuje na nierównościach niż 27,5, ale jest mniej zwrotny.

• 2 tygodnie później...

Witam co do mojego rowerku okazało się , że stan jest naprawdę super nie ma się do czego przyczepić a nawet usłyszałem słowa przecież to jest nowy rower także jestem zadowolony pomijając tylko siedzisko które nie problem wymienić (wąskie sportowe twarde czyli dobrze wygląda a d…. Boli po 20km niemiłosiernie 🙂) . Tak jak wcześniej kolega doradzał żonie kupiłem  nowy ale w sumie taki jak chce jest zachwycona więc ja też 💪🏻 co prawda chciała Kellys vanity 30 ale propozycja bulls Zarena 2 też jej się spodobała a mnie się wystawała lepszym wyborem . Bardzo ładny rowerek . Jeszcze raz dziękuję za porady .