Pafcio Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Tu niby wszystko jest proste - wyciągam rękę i skręcam/zmieniam pas ruchu. Mnie jednak zastanawia pewna kwestia z tym związana. Czasem trzeba się zatrzymać na skrzyżowaniu, żeby ustąpić pierwszeństwa innym użytkownikom drogi. Czy podczas oczekiwania cały czas trzymacie wyciągniętą rękę, czy po prostu jeden krótki wymach i dziękuję? Ja dojeżdżając do skrzyżowania tylko na chwilę wyciągam rękę i później oczekuję na wjazd z rękami na kierownicy, chociaż czasami trzymam dłużej, np. kiedy jakiś samochód dojeżdża do mnie z tyłu i chcę, żeby kierowca znał mój zamiar. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Ja stawiam na dłuższy wymach przy dojeździe. Ale to też zależy od konkretnej sytuacji i trochę zdaję się na intuicję - czasem, tak jak piszesz, zasygnalizuję raz jeszcze, jeśli samochodu za mną nie było i dopiero nadjeżdża. Na pewno jednak nie stałabym jak kołek z wyciągniętym ramieniem, czekając aż się sznurek samochodów przewali. W każdym razie bez względu na przepisy zupełnie nie ufam kierowcom i ich rozgarnięciu, dlatego zakrętów w lewo unikam, jak tylko mogę i czasem na ruchliwszym skrzyżowaniu wolę stracić czas, wędrując przez dwa przejścia dla pieszych, niż pakować się między auta i machać rękami, licząc, że zwrócą na to uwagę i należycie się ustosunkują ;) Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Na pewno nie ma sensu stać cały czas z wyciągniętą ręką. Tak samo nie trzyma się wyciągniętej ręki podczas samego skrętu, byłoby to bardzo nierozsądne. Trzeba dopasować wszystko do zastanej sytuacji. Czasem wystarczy jedno machnięcie ręką, czasem trzeba je powtórzyć. Odnośnik do komentarza
marcino285 Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Właśnie. Trzeba wszystko dopasować do danej sytuacji i zachować zdrowy rozsądek. Po prostu trzeba trzeźwo myśleć, bo nikt za nas tego nie zrobi. Odnośnik do komentarza
kasia25 Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Spoko opcja. Odnośnik do komentarza
Teresa Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Dla naszego i innych bezpieczeństwa lepiej sygnalizować. Czasami musimy myśleć nie tylko za siebie. Odnośnik do komentarza
Danish Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Wszystko zależy - na ruchliwych drogach lepiej jednak trzymać rękę przez dłuższy czas. Chociaż w niektórych przyapdakch nie ma takiej konieczności, bo można się domyśleć, że stoi się na środku skrzyżowania w określonym celu, czyli do lewoskrętu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi