TomX Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Wiem, że jest to głupie pytanie, ale po ostatniej jeździe w terenie ubrudził mi się trochę amortyzator (błoto) i przetarłem go chusteczką z tego brudu. I tutaj moje pytanie, czy trzeba go czymś nasmarować? Jeśli tak, to czym. Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/oleje-i-smary/oleje/prod/deobrunox Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Należy za KAŻDYM razem kiedy jest brudny wyczyścić. A czym smarować? Sklepy rowerowe polecają Brunox i faktem jest że tworzy on mikro film który zmniejsza tarcie co jest dobre dla jego żywotności. Natomiast będąc ostatnio w autoryzowanym serwisie Foxa powiedziano mi że odradzają Brunoxa gdyż powoduje szybsze zużycie uszczelek i zalecają po prostu czyszczenie ręcznikiem papierowym lub szmatką ze zwykłą wodą ewentualnie z delikatnym płynem do zmywania naczyń jeśli jest bardzo brudny. Uszczelki należy czyścić bardzo delikatnie, najlepiej miękką szczoteczką do zębów. Odnośnik do komentarza
Fonika Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Czyszczenie amortyzatora nalezy łączyć z serwisem przynajmniej raz do roku. Czyścić jw. ręcznikiem papierowym lub szmatką, może być minimalnie wilgotna, bezpieczniej jest nie lać wody ponieważ w amortyzatorach niskiej klasy uszczelki mogą taką wode przepuszczać do środka. Nie używać brunoxa ponieważ wymywa smar spod uszczelek co powoduje że uszczelki łatwiej przepuszczają brud oraz tworzy sie niepotrzebne tarcie uszczelek o lagi co nie jest zdrowe ani dla lag ani dla uszczelek. Odnośnik do komentarza
TomX Opublikowano 14 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 To jakiego środka użyć do nasmarowania po czyszczeniu? Odnośnik do komentarza
Fonika Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Z wierzchu niczym się nie smaruje, smarować powinien olej który jest w dolnych lagach, smar na uszczelkach i ew. gąbeczki pod uszczelkami jeżeli akurat amortyzator je posiada. Jeżeli już czymś smarować to można nałożyć niewielką ilość smaru do amortyzatorów, oleju do amortyzatorów lub mieszanki tych dwojga - ugiąć parę razy i wytrzeć. Odnośnik do komentarza
TomekSawyer Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Ja mam brunox w sprayu w sklepie mi doradzono że podobno wyciąga brud że środka więc psikam raz na tydzień i dociakam parę razy amor aby środek dostał się do środka amora. Odnośnik do komentarza
Fonika Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 To przeczytaj wyżej co napisałam o brunoxie... Odnośnik do komentarza
TomekSawyer Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Niby na chłopski rozum dobrze mówisz Odnośnik do komentarza
Pablito Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Mam pytanie odnośnie Brunoxa. Koleś w jednym ze sklepów odchylał uszczelki amora i psikał do środka Brunoxem. Po tym zabiegu amorek chodził o wiele lepiej niż wcześniej. Przeczytałem ostatnio, że Brunoxa powinno się używać tylko na zewnątrz, bo jak dostanie się do wewnątrz, to rozpuszcza olej. Jak jest, bo opinie są różne ? Odnośnik do komentarza
Pablito Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Z wierzchu niczym się nie smaruje, smarować powinien olej który jest w dolnych lagach, smar na uszczelkach i ew. gąbeczki pod uszczelkami jeżeli akurat amortyzator je posiada. Jeżeli już czymś smarować to można nałożyć niewielką ilość smaru do amortyzatorów, oleju do amortyzatorów lub mieszanki tych dwojga - ugiąć parę razy i wytrzeć. Czyli najlepiej pójść do swojego, zaufanego serwisu i niech zobaczą czy nie brakuje oleju w lagach ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi