Skocz do zawartości

[1500-3000zł] Rower do jazdy 70% lasy 30% szosy

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

Szukam nowego roweru dla siebie jak w temacie rower przeznaczony do jazdy 70% po lasach 30% szosy czyli szukam roweru górskiego, bo chyba taki będzie dla mnie najlepszy.

Aktualnie posiadam Giant ATX 2, także szukam czegoś lepszego. Bez różnicy mi firma roweru czy coś. Ważne, żeby nadawał się do jazdy po nawierzchniach których jeżdżę no i żeby był na lata.

Mój wzrost - 178 cm / Waga - waha się ciągle między 70-75 ?

Z góry dziękuję za propozycję

Rower chciałbym kupić na jakiejś Polskiej stronie, czy to allegro czy jakaś firmowa strona. Nie chcę go ściągać zza granicy.

Rowery mtb jakie można polecić zaczynają się od około 3500-3800 zł. Najtańszy to idniana x7/x8 z media Marktu. Ciężko jednak z dostępnością, ale może gdzieś w twojej okolicy zalega jeszcze w sklepie. Indiana ma sztywne osie 142mm osie,  czasem z boost 148mm i napęd 2x10 albo 2x11 deore. Kolejne warte polecenia to rowery rockridera, expl 540 z powietrznym amortyzatorem i napędem 1x10 albo xc 100 z lepszym amortyzatorem, lżejszy, od expl 540 z lepszym napędem 1x11 ale xc 100 nie ma otworów do montażu bagażnika (można montować na obejmy) I nie ma otworów na błotniki (podobnie można montować na obejmy). Przy porównywalnej cenie xc 100 jest lepszy, przy różnicy więcej niż 500 zł brałbym expl 540. W okolicach 6k są xc 120, napęd 1x12, rama taka sama jak w xc 100, lepsze hamulce, lepsze koła i trwalszy amortyzator niż w xc 100. W decathlonie są jeszcze dostępne rowery 2nd hand, w praktyce sprzedają tam rowery które mają różnego rodzaju ryski po przechowywaniu w magazynie i testowaniu tych rowerów w sklepie. Wysyłkowo radony z Niemiec że sprawdzonych sklepów, osprzętowo porównywalne do xc 120 ale trochę tańsze. Decathlon daje jednak najlepsza gwarancję na rynku, nie robią problemów jeśli coś popsujesz i zwykle wymieniają uszkodzone elementy na swój koszt. 

Dobra trochę poszperałem i najwyżej weźmie się na raty rower.

Teraz myślę nad trzema opcjami

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-explore-520-29/_/R-p-329346?mc=8607109&c=Niebieski_Turkusowy

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-explore-540-29/_/R-p-329414

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-100-29-deore-1x11/_/R-p-330066

Jak niedługo nie wpadnie jakaś promocja na XC 100 to biorę chyba Explore 540, tak jak pisał Oskar, że jeżeli różnica w cenie koło 500 to brałby 540.

2 godziny temu, Oskarr napisał(a):

520 sobie odpuść. Naprawdę budżetowa opcja, takie minimum przyzwoitości to jeszcze stary rockrider st 540, to był najtańszy rower z tłumikiem olejowym w amortyzatorze, ale dalej z qr s kołach i sprężyna zamiast powietrza. 520 też jest na qr i sprężynie. 

Ok dziękuję za odpowiedź. W takim razie zostaje wybór między Explore 540, a XC100. Chyba, że podczas szukania roweru dla mnie jeszcze jakiś inny model mi się nawinie.

Nie wiem czy będę zamawiać przez kuriera czy samemu podjechać jako że mam ,,aż godzinę,, drogi w jedną stronę jeżeli miałbym sam podjechać po rower. Myślę, że zdecyduję się na kuriera, ale zamówię przez Decathlon. Po dostaniu roweru mam szczególnie na coś zwrócić uwagę? Oszukują na jakimś osprzęcie czy po prostu zobaczyć czy nie jest uszkodzony, przejechać się i ocenić?