Gość Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Tutaj na forum Jacek linkował stosowny tekst: https://roweroweporady.pl/f/topic/4596-1x11-czyli-głupota-na-szosie/. Oczywiście, to wszystko o zawodowcach. Ale i amatorom - mnie na pewno, może w mniejszym stopniu - też będzie to przeszkadzać. Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Dobra pogadaliśmy sobie, a teraz przejdźmy do konkretów.Jaki dokładnie napęd 2x jest najlepszy do gravela = na szutry?GRX 2x10 46-30 + 11-32? Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 no to proszę porównanie:w czerwonym narożniku (na górze) GRX 2x10:- typowo gravelowy- ciasne stopniowanie bez dziurw niebieskim narożniku Napęd 1x11:- podobno nie nadaje się na podjazdy- podobno ma dziury między przełożeniami Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 najbardziej miękkie przełożenia oba mają takie same Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 po stronie szybkich biegów w 1x11 brakuje 1,5 biegu z GRX Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 ale prędkość max przy kadencji 90 to 43.8 km/h Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 przy kadencji 100 prędkość maksymalna to 48.7 km/h Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 w całym zakresie po drodze brakuje dokladnie dwóch przełożeń, więc dziur nie jest znowu tak dużo Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 jednego przy prędkości 18.1, a drugiego przy prędkości 34,6 km/h Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 w GRX przy prędkości 21-28 trzeba jechać na maksymalnym przekosie łańcucha, albo 1x7-8 bieg, albo 2x2-3 bieg Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 w napędzie 1x11 przy tych samych prędkościach łańcuch jest prosty i nie zużywa się tak szybko jak w GRX Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 czyli w najczęściej używanych przełożeniach GRX ma najgorsze ułożenie łańcucha Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 45 minut temu, BrudnyHenryk napisał(a): w całym zakresie po drodze brakuje dokladnie dwóch przełożeń, więc dziur nie jest znowu tak dużo No jednak nie, brakuje ich znacznie więcej. Skutek jest taki, że w napędzie 1x przeskoki między poszczególnymi przełożeniami w środkowym zakresie prędkości są dość duże, jak na jazdę szosową i źle wpływają na płynność jazdy (do takiej właśnie odnosił się mój wcześniejszy komentarz). Oraz: kaseta 11-32 to jak na asfalt dość szeroki zakres pracy, raczej na pagórkowato-górską jazdę. Na płaskie to raczej 11-25 albo nawet ekstremalne 11-23. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Natomiat na szutry nie wykluczam, że taki 1x się sprawdzi. Możliwe też, że klasyczny hardtail sprawdziłby się porównywalnie dobrze. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Na płaskie zajebista jest kaseta juniorska 14-28, mega ściśle upakowana. Jakby co mamy 4 czy 5 takich na zbyciu, Ultegry 11-rzędowych po tym jak młody przestał być juniorem. Zresztą na płaskie czasówki mamy 1x w rowerze czasowym właśnie z taką kasetą. Natomiast jak wziąłem takiego gravel z napędem 1x na test, gdzie z przodu był chyba blat 40 a z tyłu 11-42 i wjechałem do puszczy, to mi zabrakło przełożeń na pierwszej górce saneczkowej. Więc wszystko zależy do czego taki rower. Po szutrach zresztą wolę hardtaila. Płynie. ale ostatnio mam inklinacje do MTB. Muszę pożyczyć takiego gravela z amorem Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi