jajacek Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Masz krótkie nogi i pewnie długi tułów. 17,5 cala będzie dobry na wysokość, 19 cali na długość. Są rowery które mają 17,5 cala na wysokość i 19 na długość. Zwykle są to wyścigowe MTB. Ja chcesz komfortu kup 17,5 cala, jak chcesz bardziej wyciągniętą, scigancką pozycję 19 cali. Jak się dobrze pomierzysz to tu możesz dobrać optymalne wymiary: http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp?INT_ID=IB12809 Odnośnik do komentarza
smokehead Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Tak sprawdze dziś te wymiary po pracy, nie wiem czy mam długi tułów jeśli z moich wymiarów tak wychodzi to ok:) mierząc przekrok dociskałem tak jakbym siedział więc wiecej nie będzie raczej niż te 77cm, no i buty wiadomo.Reszte wymiarów sprawdze dokładnie w domu. No spartacusy dają jakies pole manewru w ramach, ale z kandsem crossowym może być już ciężko, coś mi się wydaje ze mógłbym zawisnąć na 19' Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Jeśli rama jest w miarę klasyczna czyli równoległa do ziemi to 19 będzie za duży. Jeśli slopingowa, opadająca, to może być na styk. Jeździłem kiedyś na ramie 20" i było na styk ale mam przekrok prawie 84 przy 175 wzrostu. Odnośnik do komentarza
Kris1982 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Halo proszę o jakieś sensowne propozycje tak jak w temacie. Ciekawe rowery ma unibike niestety jest nie osiągalny u mnie w mieście a szkoda. Proszę o propozycje. Odnośnik do komentarza
smokehead Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 No to faktycznie jajacek troszke się różnimy przy podobnym wzroście:) już wklejam rozmiary dla MTB i dla Crossa jeśli chodzi o spartacusa, będe wdzieczny za opinie, pojade dziś też do sklepu podosiadać inne rowery, ale raczej byłbym zdecydowany na coś ze spartacusa.Ramy 17' i 19'.MTB: Cross: Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 19 w crossie jest za duży. Reszta jest ok. Jak będziesz miał 5cm zapasu w przekroku nad ramą to jest to wystarczające. Wymiary górnej rury są źle podane. Ważna jest długość po prostej albo w kompletnym poziomie od przedłużenia rury podsiodłowej do środka rury sterowej albo ewentualnie od środka rury sterowej do środka rury podsiodłowej. Ale tak na optykę wszystkie te 3 rowery powinny być ok. Odnośnik do komentarza
smokehead Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Czyli jestem skazany na 17' w crossie no a 19' w MTB bo raczej na 17' mogłoby już być komicznie. I teraz ulubione pytanie forumowiczów MTB czy ten Cross jednak.No ale skoro mam taki mały przekrok i musze w crossie brac 17' to jednak rower tez moze wygladać komicznie skoro ktoś z wiekszym przekrokiem jednak wybierze ta 19' a powiedzmy ze mamy podobny wzrost, wiadomo ze odległość siodło kierownica to jakoś sie pochyli mniej lub bardziej, no ale na przekrok to rady nie ma. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ja mam i crossa i mtb i w obu jeżdżę na 17,5 cala. Odpowiednią pozycję reguluję długością mostka. W MTB jak będziesz miał za krótki mostek to na podjazdach będzie ci uciekać przednio koło co jest upierdliwe. Dłuższy mostek pozwala je lepiej dociążyć. Odnośnik do komentarza
smokehead Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Byłem w Decathlonie tam nie maja rozmiarówki tylko s,m,l itd siedziąłem na M to było na styk no i wychodziło 77 cm od gleby, ale na długość wygodnie koła 27,5', ale dalej nie wiem czy MTB czy Cross, czy w tym Elite da rade włożyć np 28' cieńsze bez ingerencji w amortyzator jakbym kiedyś chciał? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ciensze opony powinieneś spokojnie założyć. Chyba że mają jakąś ultra grupą obręcz. Ale nie sądzę. Odnośnik do komentarza
smokehead Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 ale czy włoże też 27,5 czy jakiś inny wiekszy rozmiar zblizony do crossa? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Coś się już zgubiłem. To jest pytanie czy założysz opony 27,5 i do crossa który normalnie ma opony 28? Założyć można ale po co? 27,5 to jest niewiele większe niż 26. Do 26 często wejdzie 27,5. Ale każdy rower ma swoją geometrię i założenie kół kompletnie innej wielkości zaburza tę geometrię. Odnośnik do komentarza
smokehead Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Chodziło mi o MTB na wiekszych kołach i sens, nie do crossa. Odnośnik do komentarza
RainbowHunterPL Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 3 tygodnie temu zakupiłem Cayona AL od Northteca i sprawuje się świetnie jak na rower za 2000 no może hamulce no poprostu są ;) Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi