IgorK Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Dzień dobry, zdjąłem mostek i chciałem wyjąć widelec. Widelec karbon, rura sterowa alu, rama alu. Niestety, łożysko górne jest lekko zapieczone. Nie chce "odpuścić", przez co nie można wysunąć widelca. Łożysko steru obustronnie uszczelnione (tzw. "maszynowe"). Ktoś ma patent na bezszkodowy demontaż? Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Łożysko górne na pewno nie trzyma. Między bieżnię wewnętrzną łożyska górnego a rurę sterową montowany jest odpowiedni klin. Jeśli nie chce wyjść po dobroci to trzeba użyć młotka (nylonowego ew. metalowym przez kawałek deski) i prać z wyczuciem w rurę sterową. Zwykle po jednym uderzeniu wszystko wyłazi. Odnośnik do komentarza
IgorK Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Naprawione. Nie za bardzo chciałem tłuc w sterówkę bo ramiona widelca są karbonowe. Nie puściło po drugim uderzeniu to więcej nie tłukłem. Popsikałem środkiem penetrującym, następnego dnia zabrałem się do próby demontażu. Rzeczywiście, zapieczony był ten klin. Użyłem szczypiec nastawnych by go mocno złapać, obróciłem i wtedy bez problemu poszło. Najgorsze było to, że grubość pierścienia, za którą można było go uchwycić, to poniżej 2mm. Nauczka na przyszłość, po sezonie poodkręcać śrubki, psiknąć jakimś smarem i niech przezimuje. Jeździłem 2 sezony bez zaglądania do sterów. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 ? spokałem się z chińskim carbonem, który pod wpływem wd40 się rozwarstwił, tak więc lepiej ostrożnie z tego typu środkami. Odnośnik do komentarza
baca350 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 WD 40 -- poczytajcie instrukcje na początek. Wielu z nas stosuje go do pieczenia ciast do smarowania blach. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi