lukasz.przechodzen Opublikowano 15 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 To pierwszy rower na pasku (zamiast łańcucha), którym miałem okazję jeździć. I okazało się, że to fajna sprawa. Na pewno duży plus za brak potrzeby czyszczenia i smarowania ? https://roweroweporady.pl/batavus-finez-power-exclusive-bosch-test-roweru-na-pasku/ Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 15 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 Mam 2 rowery na pasku i wiem że już nie kupię roweru z łańcuchem.Serwis napędu = umycie wodą raz na jakiś czas Odnośnik do komentarza
horacy13 Opublikowano 15 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 A orientujesz się może, na ile możliwe jest przerobienie standardowego napędu na pasek? Z czym się wiąże - zakładam, że wymiana korby, koła tylnego, przerzutek? Cos jeszcze, czy rama musi być jakoś kompatybilna pod pasek? Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 15 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 Rama musi mieć możliwość rozpięcia tylnego trójkąta, inaczej nie ma jak założyć paska.Można kupić gotową lub przerobić, w Warszawie zajmuje się tym firma Beat Bike, która przerabiała moja ramę pod gravela.Przerzutki z paskiem nie działają, jeśli chcesz biegi to zostaje ci do wyboru Rohloff, Alfine\Nexus czy Pinion lub Kindernay .Reasumując na starcie tanio nie będzie.Na zdjęciach zbudowany przeze mnie gravel na ramie Octane One Kode z piastą Rohloffa na pasku CDX Gatesa .Na tą chwilę ma przejechane około 3000 km .Mój drugi rower na pasku ( Breezer Beltway 8 ) na na tą chwilę przejechane około 12000 km i to w każdych warunkach pogodowych w temperaturach od -17 ⁰C do + 40 ⁰C w słońcu, deszczu i śniegu.Serwis raz do roku. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 16 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 Mmmm piasta Rohloffa ? To jedna z kilku piast wielobiegowych, które moim zdaniem mają sens w gravelu czy w ogóle w rowerze, którym chcemy pojeździć na większych górkach. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi