Skocz do zawartości

Merida big Nine 500lite 2019 vs 300lite 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie trafiła mi się używka 500lite 2019 albo nowy 300lite 

myslalem ze w 500 siedzi tak jak w obecnym modelu manitou ale jest tam  SR Suntour XCR32 czyli ten sam co w 300lite

czy w takim razie warto dopłacać do nowego 300 lite może sa inne różnice które pominąłem ?

Opublikowano

Trek się niestety sprzedał ? 

szukam dalej masakra z tymi rowerami…

niestety xc nie jest dostępny 

namierzylem Indiane x7 

Ale nie mogę jakoś wizualnie tego roweru przetrawić 

Opublikowano

Przy okazji 2 pytanka jeśli można ?

Judy silver air ma opinie "problematycznego" co mam przez to rozumiec? serwis ? czytałem tez ze dosc specyficznie/głośno pracuje

i druga sprawa Indiana x9, jak porównasz do treka i do x7 ?

Opublikowano

Rama i amor te same. Lepszy napęd, korba, piasty.

Problematyczny bo sporo ich pada. Jakieś wady konstrukcyjne. RockShox jest ciut tańszy w serwisie niż Manitou. Z grubsza 300 zł. Producent zaleca serwis co 200h jazdy.

Opublikowano

czyli ten trek wcale tak zle nie wypada jakby trafic w dobrej kasie.. 

tez mi siadła w nim pozycja.... nie wiem jakby bylo na Indianie, cieżko z dostepnoscia na miejscu

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.07.2021 o 20:24, jajacek napisał:

Tej Medidy Big Nine 300 Lite bym nigdy za tę kasę nie kupił. Można za podobne pieniądze kupić znacznie lepsze rowery.

Np jakie ?

Opublikowano

Mt200 shimano hamulce lub tektro m275... najprostsza konfiguracja deorki i najtańszy kloc powietrzny sr suntour, za 4500 zł to naprawdę kiepska konfiguracja, żeby nie powiedzieć śmieszna... Porównaj sobie chociaż do xc100 z Decathlonu jest 500 zł tańszy a oferuje o wiele więcej w sumie to maszyna przygotowana pod XC. Ale to pierwszy lepszy przykład, jest sporo rowerów wyposażonych lepiej w tej cenie, co nie znaczy, że ta Merida jest zła ale wyceniona dość drogo.

Opublikowano

Merida w tym modelu oferuje jeden dobry element, ramę. Napęd tez mógłby zostać. Amor nędzny, heble tragiczne. Wymiana na amora i hamulców na coś z sensem, będzie kosztować ok. 2000 zł. Wolałbym więc kupić XC 100, XC 120, Kellys Gate 30 i parę innych. Amor jest nędzny, no i pod kimś 90 kg to już jego praca będzie bardzo słaba. Oczywiście że da się na nim, jeździć. Rower z takimi hamulcami jest zagrożeniem dla zdrowia.