George Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Witam, proszę o radę przy wyborze rozmiaru ramy. Mam 182 cm wzrostu i ok 86 cm przekroku. Jeżdzę na mtb. Zdecydowałem o zakupie pierwszej szosy. Wybór padł na rower z Decathlon EDR AF 105. Według producenta łapie się na L. https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-edr-af-105/_/R-p-305449 Odnośnik do komentarza
Piwpaw Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Ja mogę powiedzieć tyle, że przy moich 177 cm i przekroku 82 cm szosówki z Deca w rozmiarze L są zdecydowanie za duże. Tylko M. W twoim przypadku L może być dobre. Ale najlepiej przymierzyć. Odnośnik do komentarza
George Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Dzięki za odpowiedź. Zamówiłem L do sklepu. Z zapoznania się z geometrią wychodzi mi na to, że główna różnica między tymi rozmiarami to wysokość rury stetowej. Więc jak pozycja będzie zabyt wyprostowana będę wyjmował podkładki spod mostka. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 L w miarę naturalne przy tym wzroście. Daj znać za jakiś czas jak oceniasz tę szosę. Ja przy 175 i przekroku 85 powininiem mieć szosę race w rozmiarze S a endurance M. A na przełaju młodego jeżdżę na L :) Z kolei mój młody mający teraz 182 i przekrok 90 przesiadł się z szosy race w rozmiarze L na M. A na czasowym ma S. Więc zależy od proporcji i zastosowania. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi