janciowodnik Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Witam. W rowerze turystyczno-szosowym mam korbę torową na 5 śrub 130 BCD i nie chcę jej zmieniać. Pasuje mi taka długość ramion (165 mm). Najmniejszy młynek, jaki da się do niej założyć, to 39T. Czasem jest trochę za twardo. Wiem, że istnieją 3-tarczowe korby szosowe. Na zdjęciach wygląda, jakby środkowa tarcza miała podwójne otwory. Te na większej średnicy służą, aby przykręcić do korby, a do tych - na mniejszej - przykręca się młynek. Czy to prawda? Może ktoś się orientuje, czy taki myk da się u mnie zastosować? I jakie części jeszcze były by do tego potrzebne? Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 25 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Nie, korby trzyrzędowej od biedy da się zrobić dwurzędową, w drugą stronę to nie działa. Odnośnik do komentarza
janciowodnik Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 No to szkoda. A może masz jakieś informacje na temat dostępności korb 3-tarczowych z krótkimi ramionami. Kiedyś czytałem, że w szosach jakiejś-tam marki w rozmiarze XS fabrycznie montowali coś takiego, ale jako części zamiennej - nigdzie nie udało mi się znaleźć. Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Claris i Sora występują w wersji trzyrzędowej, Shimano produkuje w obu wersje z ramionami 165mm, możesz dzwonić po sklepach, czy jest opcja żeby ci taką sprowadzili, albo zostaje ci szukanie po ebayu, aliexpressie czy zagranicznych sklepach. Odnośnik do komentarza
janciowodnik Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Dzięki. To już jakiś postęp. Odnośnik do komentarza
janciowodnik Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Przez kilka dni strona forum nie chciała mi chodzić. W tym czasie doszedłem do wniosku, że skoro i tak muszę zmienić korbę, to łatwiej i prościej będzie założyć 2-tarczowy kompakt i wymieniać blat na mniejszy (46T). Sprawdziłem. Są takie dostępne w polskich sklepach. Korba - niestety - nie. Zamówiłem na ali-. Wyboru nie miałem. To był jedyny kompakt z ramionami 165 mm. Z apki nie mogę dać linka, więc załączam zrzut z ekranu. Opis jest w zasadzie żaden. Może ktoś wie, czy ta korba ma standardowy rozstaw śrub (110 BCD) i jaka powinna być długość osi suportu? I dodatkowe pytanie, czy przerzutka jak na foto będzie poprawnie współpracowała z mniejszym blatem, czy powinienem ją zmienić. A jeśli tak, to na jaką? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi