Prezzess Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Cześć, Będzie to mój pierwszy rower inny niż MTB. Ma być dość szybki, mieć możliwość bezproblemowej instalacji błotników, posiadać baranka. Pozycja im bardziej komfortowa tym lepiej. Jeździłem na Meridzie Silex i bardzo mi pasował. Chciałbym jeszcze przed zakupem pojeździć dla porównania na czymś innym. Szukając natknąłem się na Rondo Ruut AL1. Budżet nieco większy ale ciekaw jestem tej zmiennej geometrii, czy w górnym ustawieniu będzie podobny komfort do Silexa. Polecicie coś co trafi w moje oczekiwania? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Kolega ma Meridę Silex 400 i jest zachwycony. A miał wcześniej trochę rowerów w tym Giant Defy. Rozmawiałem z kilkoma użytkownikami Rondo Ruut na temat tego widelca o zmiennej geometrii. Żaden z nich nie przestawił go więcej niż 3 razy. Więc jest to zbędny ficzer za który dużo dopłacasz. Jak chcesz komfort to decyduje geometria i opony. No i oczywiście jakikolwiek karbon jest lepszy niż najlepsze alu. Stalówka również. Nie wiem co błotnikami w tych rowerach. Napęd 1x na szosie jest do dupy. Mam Apex w przełajówce młodego i jest to shit w porównaniu do Shimano Tiagra czy 105. Tektro Spyre to nie hamulce tylko spowalniacze jakby co. Ale szosowcy są do takich przyzwyczajeni. Odnośnik do komentarza
Prezzess Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Właśnie napęd 1x bardzo mi się spodobał. Myślałem nad założeniem owalnej zębatki w razie potrzeby. Zakres przełożeń wystarczający. Napinanie znacznie lepsze niż w grupach szosowych. Skąd tak złe zdanie o 1x Apex? Odnośnik do komentarza
karol1994czx Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Ciekawe za ile będzie można kupić taką meride silex w jesieni i w czym jest ona lepsza od cube nuroada? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Co do Apexa to mam o nim podobne zdanie jak o niskich grupach Sram mtb, które posoadałem typu X7/X9. Plastik, padaczka po paru latach użytkowania, niska jakość wykonania, niska precyzja. System Double Tap nazywany powszechnie Double Crap to jak dla mnie kompletna porażka konstrukcyjna. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi