log Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Witam. Normalnie (a przynajmniej w każdym przypadku który widziałem) mostek regulowany montowany jest w stronę koła (czyli opuszcza się w kierunku opony). Potrzebuje trochę przybliżyć kierownicę i pytanie brzmi czy mogę odwrócić mostek w stronę kierowcy? Na logikę działające siły będą inne więc mam pewne opory (albo paranoje) że coś będzie nie tak. Chodzi o rower trekkingowy. Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Ale, że chcesz kierownicę wstawić "do wewnątrz" ramy? Jeśli takie pomysły chodzą Ci po głowie znaczy, że rama jest za duża. Odnośnik do komentarza
MARIUSZZZ Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Mostki regulowane są najczęściej montowane i stawiane fabrycznie mniej więcej po środku regulacji. Można je podnieść co skutkuje również przybliżeniem kierownicy w stronę rowerzysty. Odnośnik do komentarza
log Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Chodzi o maksymalne wyprostowanie pozycji. Brakuje dosłownie paru cm. Mostek jest już do pionu postawiony. Odnośnik do komentarza
MARIUSZZZ Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Z reguły takie mostki można podnieść tak, że są prawie w pionie. Jeśli tak jest, to więcej z nim nie zrobisz. Jeśli jest inaczej, to ma mniejszy zakres regulacji. Można jeszcze wymienić kierownicę na taką typu "jaskółka" - ręce będą bliżej i postawa się jeszcze bardziej wyprostuje. Odnośnik do komentarza
log Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Mogę go wyjąć i obrócić o 180 stopni wg osi czyli tak żeby zaginał się do kierowcy (oczywiście muszę jeszcze obrócić kierownicę). Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, log napisał: Mogę go wyjąć i obrócić o 180 stopni wg osi czyli tak żeby zaginał się do kierowcy (oczywiście muszę jeszcze obrócić kierownicę). Nigdy o czymś takim nie słyszałem. Nie mam pojęcia jak kierownica z mostkiem skierowanym ku rowerzyście, a nie ku kierunkowi jazdy będzie się sprawdzał. Wydaje mi się, że niebezpieczne to nie będzie natomiast skręcanie może być zdecydowanie gorsze. Jeśli potrzebujesz aż takich zmian w rowerze to lepiej poszukać czegoś innego. Odnośnik do komentarza
MARIUSZZZ Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 2 godziny temu, log napisał: Mogę go wyjąć i obrócić o 180 stopni wg osi czyli tak żeby zaginał się do kierowcy (oczywiście muszę jeszcze obrócić kierownicę). Rower to taka konstrukcja, że kierownica musi być przed rurą sterową, a nie za. Dzięki temu da się tym w miarę bezpiecznie skręcać. Napisz może jaki masz wzrost i rower (model i rozmiar). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi