damikolaj Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Dzień Dobry, Mam pytanie do użytkowników o działanie przerzutki tylnej "nowej 105". Na której zębatce (licząc od najmniejszej) kasety przy łańcuchu na dużym trybie blatu (konfiguracja 50-34 oraz 11-32, przerzutka GS) przy prawidłowo wyregulowanym napędzie występuje u Was konieczność trymowania tylnej przerzutki? Mechanik ze sklepu twierdzi, że jak na zębatce nr 6 to tak ma właśnie być i tak mi to ustawia w zakupionym właśnie nowy rowerze. Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Od której strony liczysz zębatki? Jeśli liczysz od najmniejszej, to przy szóstej może już zajść konieczność ztrymowania przedniej przerzutki. Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 4 minuty temu, nctrns napisał: Od której strony liczysz zębatki? Jeśli liczysz od najmniejszej, to przy szóstej może już zajść konieczność ztrymowania przedniej przerzutki. Tak liczy. @damikolaj przejęło się, że zębatki liczy się od lewej strony (od koła) do prawej, czyli z przodu najmniejsza to 1, a z tyłu największa zębatka to 1 Odnośnik do komentarza
damikolaj Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 @thalcave , ponieważ nie jestem w tym biegły to zaznaczyłem jak to odliczam. Dziękuję za info co do konwencji, teraz zapamiętam. A tak na marginesie to w tym napędzie (105 r7000) zębatka nr 6 jest tą samą bez względu na to z której strony liczyć;-) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi