pawel3373 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 A macie jakieś sprawdzone, fajne trasy rekreacyjne po Katowicach i bliskiej okolicy? Tak do 30-35km, żeby można wyskoczyć przed/po pracy :) Raz jechałem do Katowic po opony przez las Murckowski, pięknie! są jakieś ścieżki, jest trochę dróg fajnie się śmiga, pogubiłem się tam więc trochę km wykręciłem :D Tylko warto jechać jak jest sucho, bo po deszczu niektóre miejsca nieprzejezdne. Jakbyś tam jechał to w sumie też mógłbym się wybrać ;) Odnośnik do komentarza
Persymona Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Oj, tak, Las Murckowski jest naprawdę fajny, bardzo dawno nie byłam (i coś czuję, że podzielę Twój los i się zgubię) - chyba się wybiorę na początku tygodnia, żeby przetestować nowy rower :) Odnośnik do komentarza
pawel3373 Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Oj, tak, Las Murckowski jest naprawdę fajny, bardzo dawno nie byłam (i coś czuję, że podzielę Twój los i się zgubię) - chyba się wybiorę na początku tygodnia, żeby przetestować nowy rower :) Jak się zgubisz specjalnie to już nie jest to samo ;) Nie ma tego dreszczyku "czy się znajdę", bo ten lasek to jednak sporawy jest, a ja Katowic nie znam zupełnie. Jakby coś to jestem chętny na wspólne kręcenie :D Bo sam to jeszcze bym się zgubił! Odnośnik do komentarza
Yaqb Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Co do wycieczki do Lasu Murckowskiego również jestem chętny ;) A co do wycieczek leśnych polecam lasy zaczynające się na Maczkach w Sosnowcu i ciągnących się w kierunku Sławkowa i Bukowna. Tam też jest się gdzie zgubić :D Odnośnik do komentarza
berlo Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Ciekawych miejsc na śląsku na wycieczki rowerowe jest dużo... ZAMKI: Będzin, Chudów, Ogrodzieniec, Szlak Orlich Gniazd JEZIORA: Paprocany, Chechło-Nakło, Pogoria, Sosina, Pławniowice, Rogoźnik PARKI Śląski, Świerklaniec MIASTA Pszczyna, Nikiszowiec, Radiosacja Gliwice Jest gdzie jeździć: roweremposlasku.pl Odnośnik do komentarza
rafal77 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Witam Odkopię temat . Ostatnio wybrałem się z Zabrza do Tych Paprocan , przez dolinę Jamny świetna droga dużo po lesie , tam i spowrotem około 80 km Odnośnik do komentarza
szy Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Kilka tygodni temu jechałem dookoła Beskidu Śląskiego, cztery dni spokojnego kręcenia na pętli z i do Bielska-Białej. Świetna propozycja na przedłużony weekend, także rodzinna. Takich idealnych odcinków trasy (turystycznych) było przynajmniej kilka - wąski asfalt od Kubalonki w stronę masywu Baraniej Góry, podobne trasy na południu prawie pod słowacką granicą, fajna Wiślana Trasa Rowerowa - tą chętnie kiedyś zabrałbym się na dłuższym odcinku. Oprócz jeżdżenia jest mnóstwo do oglądania, pewnie dla każdego, możliwości noclegowe - wszystkie. Szczegółowy track, więcej wrażeń na mojej stronie: Dookoła Beskidu Śląskiego. Śląskie na rowerze - Znajkraj Kilka zdjęć z dróg: Wiślana Trasa Rowerowa między Ustroniem a Wisłą: Pod Szarculą: Wspomniany asfalt od Kubalonki: Dolina Krężelki: Koło Węgierskiej Górki: Fajne kręcenie. Szy. Odnośnik do komentarza
szy Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Hej! Po Beskidzie Śląskim kolejna odsłona rowerowego Śląskiego - Subregion Zachodni. Czyli Jastrzębie-Zdrój, Żory, Rybnik, Racibórz i to, co pomiędzy nimi, podczas trzydniowej pętli. Dużo do oglądania na trasie. I park krajobrazowy Cysterskie Kompozycje Krajobrazowe Rud Wielkich, i największy rezerwat przyrody w województwie śląskim - Łężczok, i rowerowe drogi na wałach Odry, za Raciborzem. Do tego architektura: śląska Saint-Chapelle w Raciborzu, drewniane kościółki Szlaku Architektury Drewnianej w całym regionie, czy obiekty górnicze, które dla mnie znad morza stanowią nie lada gratkę. I wiele innych ciekawych miejsc, jak Zaczarowana Chata w Rudach (polecam, naprawdę), Śląskie Smaki w knajpach (też polecam :P), przesympatyczny kowal w Bieńkowicach. Pięknie rozkwiecone miasta, coś, czego naprawdę nie zauważam w takiej skali, jak zawsze na Śląsku... Wszystko na naszej znajkrajowej stronie, więcej zdjęć i szczegółowa mapa - bardzo zapraszam: Śląskie na rowerze: Subregion Zachodni - Znajkraj A tu fotopiguła :) Start w wiosennym Jastrzębiu - park zdrojowy: Szlak rowerowy nad stawem Gichta za Żorami: Drewniany kościół w Palowicach, przeniesiony z Leszczyn: Oryginalne - każdy inny! - familoki w Czerwionce: Dużo kwiatów - tu Rybnik: Zabytkowa stacja w Rudach: Zaczarowana Chata w Rudach - mega miejsce i prowadzące: Łężczok - fajny szlak przy pięknej pogodzie, najlepsze miejsce wyjazdu: Efektowna Sainte-Chapelle w Raciborzu: Ruiny pałacu w Tworkowie: Sympatyczna trasa po wałach Odry: Bardzo polecam - nieoczywista okolica na fajny rowerowy weekend. Szy. Odnośnik do komentarza
Iwona Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Ślicznie dziękuję Szy :) za relację ! Ty - Pomorzanin a odkrywasz przed Ślązakami uroki naszego Regionu - piękne ujęcia -lecę na stonkę doczytać :). W tym roku planuję urlop z rowerem i odkrywanie moich ukochanych stron-Mazur i Pojezierza suwalsko-augustowskiego z siodełka rowerowego.W zeszłym roku w czasie urlopu i pierwszego sezonu rowerowego zobaczyłam sporo pięknych i nieznanych mi miejsc w rejonie Szczytna , a dokładniej Spychowa- tam też jeździmy od lat, ale tego co zobaczyłam z siodełka rowerowego to nigdy wcześniej nie widziałam - rower otwiera oczy ! :) Odnośnik do komentarza
szy Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Bardzo proszę :), ja mógłbym tak każdego dnia coś... "odkryć" :) A na Mazurach i Suwalszczyźnie to na Green Velo? Warto spróbować. Choć sam się boję przed pierwszym wyjazdem, co o GV będę myślał jak wrócę... :] Najlepszości! :) Szy. Odnośnik do komentarza
Iwona Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Nie do końca GV - mamy trzytygodniowy urlop ze stałym miejscem pobytu w Augustowie i planujemy wypady rowerowe , część tras GV w okolicy Augustów- Sejny-Suwałki i może Mazur Garbatych przetestujemy. Na razie to eksplorowałam na ten temat internet- opinie różne, zależne chyba od oczekiwań jeżdżących. Pojedziemy, zobaczymy :). Teraz tylko liczę dni do wyjazdu i jak to mówię " już nóżkami przebieram" :), a w wolnych chwilach łapię trochę kondycji ;) . Odnośnik do komentarza
berlo Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Bardzo fajny pomysł na wycieczkę rowerową. Piękne tereny i wszystko fajnie zapisane na zdjęciach. Odnośnik do komentarza
szy Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Dzięki Damian :), ale lepiej pochwal się swoimi piłkarskimi ekscesami rowerowymi ;) Szy. Odnośnik do komentarza
berlo Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Dzięki Damian :), ale lepiej pochwal się swoimi piłkarskimi ekscesami rowerowymi ;) Szy. ... z proszę bardzo :) Tematyczna wycieczka po śląskich stadionach piłkarskich. Wyszło 133km mijając po drodze Stadion Śląski, Ruch Chorzów, Polonia i Szombierki Bytom, Górnik Zabrze, Piast Gliwice, GKS Tychy, Zagłębie Sosnowiec, Rozwój i GKS Katowice. Niektóre stadiony naprawdę robią wrażenie, a z niektórymi czas i brak pieniędzy zrobił swoje. Szczegółowe informacje o przebiegu pętli: http://roweremposlasku.pl/petla-rowerowa-stadiony-pilkarskie/ Odnośnik do komentarza
KuzniaWsiodelku Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 kilkanaście tras z pogranicza województwa śląskiego i opolskiego opisałem na stronie http://www.kuzniawsiodelku.pl Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi