cherrz Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Witam, chcę kupić rower do około 1000 złotych, plus/minus 200zł. Słyszałem pochlebne opinie o polskiej firmie Lazaro. Chciałbym się dowiedzieć czym na przykład taki rower: http://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-integral-v1-st-męski-2017_pid=195, różni się od takiego: http://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-integral-v2-męski-2017_pid=133 I czy na pewno Lazaro, czy może coś z Kross'a w tej cenie znajdę fajnego? Znalazłem jeszcze coś takiego: https://miastorowerow.pl/pl/rowery-crossowe/10657-rower-28-vellberg-cross-explorer-20-m-acera-czarno-czerwony-mat-17-2112190035880.html Odpowiada mi wizualnie. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Ten pierwszy Lazaro jest na wolnobiegu z napędem 3x7 a drugi już na kasecie z napędem 3x8 ( wolnobieg to stare rozwiązanie używane w najtańszych podstawowych modelach) jeśli w podobnej cenie można mieć kasetę to nie ma się co zastanawiać :) Velberg to praktycznie to samo pod względem osprzętu co Lazaro więc jeśli bardziej się podoba to wiesz już który wybrać ;) A za 1399zł masz już Velberg 3.1 na Alivio z napędem 3x9 i lepszymi hamulcami Wybór jak zawsze zostawiam przyszłemu użytkownikowi :) Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Moim zdaniem, jeśli tylko możesz dołożyć i krew oczami nie idzie, to V1 i wolnobiegiem nie ma się co interesować, bo jest strasznie dużo zachodu z ewentualnym ulepszeniem. Właśnie kolega przerabia taki scenariusz: https://roweroweporady.pl/f/topic/3368-lazaro-v-1-wymiana-przerzutek Oczywiście to, że z Lazaro, potraktuj jako czysty zbieg okoliczności ;) Te samą biedę będziesz miał z wszystkimi Krossami, Unibike'ami, Rometami i czymkolwiek innym w tej cenie. Jedyne warte uwagi modele, które do 1200zł oferują kasetę, to prócz Lazaro i Vellberga, jeszcze Spartacus Cross 3.0 (tańszy, ale z ciut gorszą przerzutką z przodu) oraz ewentualnie Kands Cross Line 1100. Ten ostatni kosztuje podobnie jak V2, a osprzęt ma jak Spartacus, co teoretycznie go skreśla, jednak jeśli Ci się tylko bardziej podoba, to go bierz, bo wymiana przerzutki w przyszłości to koszt 50-100zł, a brzydka rama to w zasadzie zakup całego roweru. Co do Vellberga 3.1, to już faktycznie całkiem fajna opcja. Pośród tych popularnych na naszym rynku firm, jak Romet czy Kross, takich rowerów musiałbyś szukać za ok. 2k. Ewentualnie, jeśli masz mniej niż 178cm, to ja mam do sprzedania prawie nówkę Spartacusa Crossa 4.0, też na pełnym Alivio. No i zależy jeszcze, gdzie mieszkasz :) Odnośnik do komentarza
cherrz Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Dziękuję za odzew. Jestem zdecydowany na Vellberga, tylko nie wiem czy warto dokładać 100zł żeby mieć Acerę zamiast Altusa? Alivio nie wchodzi w grę, to już znacznie podnosi cenę, a budżet ograniczony. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Ale gdzie tę stówkę miałbyś dokładać? Z tego, co czytam, to i Vellberg, i Lazaro mają pełną Acerę, z tym że Vellberg jest tańszy. Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Na YT jest porównanie grup osprzętu. Tourney i Altus są do siebie podobne. Dalej Acera (M3000) i Alivio (M4000) też niewiele różnią się konstrukcyjnie. Jak możesz dołóż chociaż do Acery bo można ją w przyszłości zrobić na 9 rzędów. Odnośnik do komentarza
cherrz Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Vellberg z Acerą kupiony. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Na YT jest porównanie grup osprzętu. Tourney i Altus są do siebie podobne. Dalej Acera (M3000) i Alivio (M4000) też niewiele różnią się konstrukcyjnie. Jak możesz dołóż chociaż do Acery bo można ją w przyszłości zrobić na 9 rzędów. Nie no okej, tylko ja jestem ciekawa, gdzie ten Altus był. Znaczy, w którym z rowerów :) @cherzz, owocnych wycieczek! :) Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Nie oglądałem ich (po raz kolejny ;) ), czytałem opisy. Ale chodziło mi głównie o jako takie grupy o ich porównanie i ewentualną opłacalność. :D Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Na YT jest porównanie grup osprzętu. Tourney i Altus są do siebie podobne. Dalej Acera (M3000) i Alivio (M4000) też niewiele różnią się konstrukcyjnie. Jak możesz dołóż chociaż do Acery bo można ją w przyszłości zrobić na 9 rzędów. Hmmm... według mnie to Altus i Acera są do siebie podobne (nawet wizualnie) i jednak odstają na plus w porównaniu do Tourneya. To Tourney pozostał taką bieda-grupą w ofercie. Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Swego czasu czytałam, że nowe Alivio idzie w stronę Deore, więc to by tę teorię trochę potwierdzało. Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Chodziło o to, ze Alivio nie wnosi nic nowego w stosunku do Acery jesli chodzi o ilość biegów i o coś tam jeszcze. Kolejny przeskok jest właśnie w Deore M6000 (2*10, shadow, sprzęgło itp). Nawet wizualnie Acera i Alivio są bliżej siebie niż Deore. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi