jajacek Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Na tej aukcji mamy ramę XC100 o wadze 2,02 kg na wadze podróżnej, która parę gram może się róznić od bardziej precyzyjnej. ale mam podobną wagę i waży całkiem przyzwoicie. Decathlon Rockrider XC100 Cross Country Boost Frame, Sports Equipment, Bicycles & Parts, Bicycles on Carousell Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 A tu zakończona aukcja XC 500 na której sprzedający pisze że w rozmiarze L, z hakiem przerzutki i sterami i miskami suportu 2200 gramów: Rama roweru sztywna Rockrider XC500 29" roz. L MTB Cieszyn - Sprzedajemy.pl Więc obstawiam że realna waga to ok. 2000 gramów w przypadku M, ok. 2050 w przypadku L. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Mniej, niż obstawiasz. Suport srama 108 gramów, stery 70, tylna oś 40 gramów. Już ta rama L wychodzi około 1990, jeszcze jest obejma sztycy z 20 gramów, śruby do koszyków i spinki do prowadzenia kabli. Wyjdzie w L koło 1950, ale to dalej dużo, dużo więcej niż deklarowane przez producenta. Producent podaje taką tabelkę: S: 12,1 kg, M: 12,3 kg, L: 12,5 kg, XL: 12,7 kg. Jeśli M ma być 200 gramów lżejsza, to wyjdzie 1750 a w S 1550, tu już byłoby bliżej tego co deklaruje producent czyli: "Lekkość - Lekki MTB z aluminiową ramą poniżej 1500 g i kołami tubeless." S-ki nie mam, jak w jednym z rockriderów padnie u mnie w domu suport, to wtedy ściągnę wszystko z ramy i sprawdzę ile waży na sucho, bez żadnych śrubek itp. Mam w domu M i XL, ale bez potrzeby nie będę wybijał presfitu. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Może tak być jak piszesz. Na tej pierwszej aukcji jest to waga ze sterami, osią przelotową, zaciskiem podsiodłowym i miskami suportu. 2,02 kg w rozmiarze M. Łożyska sterów ok. 70 gramów Zacisk podsiołowy 20 Oś przelotowa 50 Miski suportu 80 Czyli jakieś 1750-1800 co mogłoby się zgodzić z wagą podawaną przez producenta, 1750. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi