darjo Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Witam mam nowy rower Author 29 calowe koła. Koła zębate tył 11 mała,34 duża zębatka,przerzutka szhimano wózek długi czasami łańcuch obija się o ramę.Przerzutka uderza o ramę i wkręca się łańcuch na przednie kolo zębate.Czy to wina przerzutki i trzeba wymienić na nową. Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Obijanie się przerzutki o ramę to normalna rzecz, nawet w shimano z systemem Shadow, które stabilizują łańcuch. Napisz może jaka to przerzutka. Co do wkręcania się łańcucha na napęd, to normalne nie jest raczej i warto odwiedzić serwis. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Na obijanie się łańcucha o ramę, warto kupić osłonę pod łańcuch: http://www.ceneo.pl/Rowery_i_akcesoria;szukaj-os%C5%82ona+pod+%C5%82a%C5%84cuch;0192;0112-0.htm#crid=32383&pid=7269Jeżeli chodzi o wkręcanie się łańcucha, to chodzi Ci o to, że samo przełożenia zmienia? A nie krzyżujesz przypadkiem łańcucha: https://roweroweporady.pl/jak-poprawnie-zmieniac-przelozenia/ Odnośnik do komentarza
Oskar Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Mi się łańcuch wkręcał jak miałem wykrzywione zęby w małej, przedniej zębatce. Można to kleszczami wyprostować, ale jak tarcza jest zwichrowana to może pomóc na krótko. Odnośnik do komentarza
GeloLBN Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Z tym prostowaniem to ostrożnie, bo zarówno zębatki kasety jak i korby mogą mieć celowo "krzywe" zęby, żeby łapać łańcuch przy zmianie przełożenia. Pierwsza czynność to poprawna regulacja, jak masz pojęcie to samemu, a jak nie to serwis. Jeśli chodzi o obijanie się łańcucha, to ja stosuję takie coś, owijam ten kawałek tylnego widelca kawałkiem starej dętki i oklejam czarna taśmą z włóknem Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi