analyzer65 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Witam. Dziś przestała mi działać zmiana biegów z wyższych na niższe i odwrotnie. Napęd to 3 biegowy schimano nexus. Wszystko w piaście. Nie wiem czy dobrze reguluję bo robię w ten sposób: - manetkę ustawiam na 2 bieg - pokretłem od regulacji linki przy mechanizmie pokręcam do tego stopnia aż wskaźnik wewnątrz ustawi sie pomiędzy dwiema kreskami oznaczonymi jako set. Jednak zmiana biegów nie działa jak powinna. O ile z 2 na 3 zmienia się dobrze, to z 3 na 2 trzeba przekręcić do pozycji 1.5, wtedy wskoczy 2. Natomiast żeby wskoczył bieg pierwszy, trzeba podczas jazdy przerzucić energicznie z 3 od razu na 1. Co mnie zastanawia to sam trzpień ( nie wiem jak to nazwać, drut sprężynowy wchodzący w piastę nie jest idealnie prosty, a sam wskaźnik który ustawia się pomiędzy kreskami oznaczonymi jako "set" nie jest równolegle między nimi a pod kątem. Rozkręcałem plastik gdzie wchodzi linka i oprócz tego że na ramieniu pracującym wraz z linką jest luz, tak nic innego nie znalazłem. Poradzicie coś jak to wyregulować? Odnośnik do komentarza
MaciejRutecki Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Odepnij linkę od piasty i w ogóle zobacz czy linka w pancerzu chodzi bez żadnych oporów. Wygląda na skorodowany pancerz lub faktycznie coś się skrzywiło w miejscu podłączenia linki (choć to dosyć pancerne piasty). Nie miałem nigdy w ręku 3 biegowego nexusa i bazuję tylko na zdjęciach i dokumentacji z sieci. Odnośnik do komentarza
analyzer65 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Linka pracuje bez zarzutu. Skrzywić się w piaście nic raczej nie powinno. Nie przerzucałem na siłę biegów a podejrzanie wygląda jedynie wskaźnik w clickboxie bo z tego co kojarzę był do tej pory w pozycji między kreseczkami i równolegle do nich a teraz jest między nimi pod skosem... Próbowałem na wszelkie sposoby ustawić linkę przy clickboxie, jednocześnie jeżdżąc rowerem ale jest lipa. jak jest bieg 2 i 3 tak 1 w ogóle nie ma. Odnośnik do komentarza
MaciejRutecki Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Z tego co widzę 3 biegowa piasta jest prosta:www.retrocyklo.cz/downloads-documents/Shimano%20Nexus3-178-manual.pdfhttp://www.sheldonbrown.com/shimano333.htmlja bym zaryzykował serwis. W sumie co masz do stracenia. Odnośnik do komentarza
analyzer65 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Na jutro umówiłem się z człowiekiem siedzącym w rowerach, serwisie od dawna. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza
analyzer65 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zrobione. Okazało się że źle ustawiłem linkę w clickboxie przez co dalsza regulacja nie miała sensu. Koszt 14zl. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi